Периодът от края на ноември до края на декември е най-удачен за световното по футбол през 2022 г. в Катар, съобщават световните агенции, като цитират високопоставен човек от специалната комисия на ФИФА, натоварена да препъоръча най-удачен вариант. Казусът се нищи вече от години, тъй като през лятото, когато се играят мондиалите, температурите в страната достигат 50 градуса по Целзий.

По това време климата в Катар бил най-приемлив да се играе футбол и участиците ще се аклиматизират най-бързо и лесно. Говори и за конкретни дати - 26 ноември - 23 декември.

Всичките шест конфедерации подкрепили напълно идеята за въпросния период. А окончателно решение ще бъде взето по време на заседанието на изпълнителния комитет на ФИФА на 19-20 март в Цюрих.

"Ние сме радостни, че след щателно разглеждане на различните мнения и детайлно обсъждане с всички участници, взехме най-доброто решение за календара на международните мачове в периода 2018-2024 г. Това не беше лесна задача и бих искал да благодаря на всички членове заради тяхната продуктивна работа и предложения, които помогнаха да се намерят най-правилните решения", обяви президентът на Азиатската футболна конфедерация Салман бин Ебрахим ал Халифа.

Първоначално УЕФА се дърпаше за вариант със световно по това време на годината, тъй като календарът трябва да се прекроява поне за година по-рано. В крайна сметка обаче трябваше да се намери компромис.