Ген. Стоян Тонев подава оставка като депутат от ГЕРБ и от Комисията по здравеопазване в парламента.

Това съобщиха буквално преди минути от пресцентъра на управляващата партия.

Както Клуб Z писа, бившият шеф на ВМА се забърка в грандиозен скандал с клиниката по дерматология на колежката си от ВМА проф. Мирослава Кадурина.

До днешното решение на Тонев се стигнало след разговор с председателя на ГЕРБ и премиер - Бойко Борисов.

"Стоян Тонев подаде оставка като председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Тонев подава оставка и като народен представител, избран от 13 МИР - Пазарджик с листата на ПП ГЕРБ в 43-тото Народно събрание", посочиха от ГЕРБ.

От въпросната молба, която Тонев е подал в деловодството на парламента в 15:04 ч. и която е с адресат председателят Цецка Цачева, ставало ясно и че той изцяло напуска НС, не само групата на ГЕРБ. Т.е. нямя да е независим депутат.

От партията на Борисов посочват и какво пише още бившият шеф на ВМА в заявлението:

"Поради засиления обществен интерес съм задължен да се оттегля от парламента. Уверен съм, че по този начин ще бъде гарантирано независимото разследване на компетентните органи (Прокуратура и Сметна палата).

Още вчера сезирах лично главния прокурор и председателя на Сметната палата, като настоях за извършването на пълни проверки. В писмата си до прокуратурата и Сметната палата настоявам да се установи законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА - София за периода от 28 август 2002 г. до 1 януари 2015 година.

Уважаема г-жо Цачева, смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитета на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия, както и да бъде изчистено името ми".