Държавата се готви да узакони беззаконията в курорта Банско и ако това стане, ще последва втори "Орлов мост".

За това алармират еколози от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Очаква се утре специалната комисия, която екоминистерството назначи, за да предложи решение на проблема с концесията в курорта, дадена на "Юлен" АД за 30 години, да предаде доклада си на Министерския съвет и той да се произнесе.

Според предварителна информация въпросното "решение" ще е изцяло в полза на концесионера и ще преповтаря почти дословно решението на кабинета "Орешарски". Както Клуб Z писа, при последното си заседание на МС, правителството на БСП и ДПС прие постановление, което и до ден днешен не е обявено публично. Бе съобщено само, че касае площта на концесията, която е сред най-спорните моменти по казуса "Банско", както и заплащането за стопанисването на курорта.

Решението на кабинета "Орешарски" бе отменено от втория кабинет "Борисов" с мотива административни нарушения. Но отново не бе посочено какво гласи самото решение. Бе назначена работна група, която трябваше да бъде готова с предложение на 14 фверуари, но поиска 10-дневна отсрочка. Която изтича утре.

Неофициално се говори, че бившото правителство е предлагало да се узаконят надвзетите от концесионера 65 хка над тези, които са по договор - 99,55 хка. Информацията, че "Юлен" АД се е разпростряла над площта по договор, датира иначе официално още от мандата на Нона Караджова, екоминистър в първия кабинет "Борисов".

Отново неофициално хора, запознати с едно от предложенията на експертите към МОСВ, комисията предлага да се увеличи площта 10 пъти, като се узаконят и тези 99,55 хка, които са по договор, и тези 65 отгоре, върху които се е прострял концесионерът и се дадат нови земи. 

"Зад лозунгите за "нова кабинка" се крие желанието на концесионера в ски зоната да се узакони незаконното застрояване в ски-зона Банско и да се прикрие липсата на държавен контрол, довели до надвишаване на концесионната площ с 650 декара над разрешените 990. Според становища на екоминистерството това надвишение е резултат от изграждането на ски съоръжения, които не са били съгласувани с министерството и не са били предвидени по концесионния договор за ски зоната. Такъв жест не е правен никога досега към друг инвеститор в България, пък камо ли бил той собственост на офшорни компании", посочват природозащитниците.

"За да разреши нова кабинка и писти, Министерски съвет ще позволи промяна на концесионния договор, която допуска и ново строителство в Национален парк Пирин въпреки забраната в чл. 21 на Закона за защитените територии. Именно тази възможност да се позволи ново застрояване в ски зоната, ще направи решението на сегашното правителство много по-скандално от проекторешението на правителството Орешарски", допълват от коалицията. 

Еколозите са писали до премиера Бойко Борисов, като в писмото изреждат всички установени нарушения и прилагат становището си. Днес от коалицията направиха и фейсбук събитие, кръстено "Писмо за Бойко - ЗА Пирин". В страницата се призовава всички да пишат до премиера, приложен е и e-mail адресът му.

Екоактивистите ще се съберат утре в 9 ч сутринта пред МС, час преди да започне заседанието на кабинета, за да направят опит да се срещнат лично с Борисов.

В зависимост от утрешното решение на кабинета, ще стане ясно и ще се повторят ли природозащитните протести от лятото на 2012 г. на "Орлов мост". И то още същата вечер.