Финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата) днес одобриха списък с реформи и политики, които левичарското правителство на Гърция обеща да следва, за да си осигури продължение на финансовата помощ от кредиторите.

"Институциите ни предоставиха първото си становище, че този списък от мерки е достатъчно изчерпателен да бъде валидна начална точка за успешно приключване на прегледа", се казва в съобщение на Еврогрупата след телеконферентно обсъждане на документа днес. "Ние следователно се съгласихме да пристъпим към национални процедури с оглед стигане до финално решение за продължаване на сегашното Основно споразумение за инструмент за финансова помощ с четири месеца".

Формулировката означава, че Атина сега тряба да представи детайлен план за действие, които да бъде одобрен от партньорите ѝ до края на април, продължаването на споразумението да бъде ратифицирано от държавите от Еврозоната, където законът го изисква - от техните парламенти.

Шестстраничното гръцко писмо, подписано от финансовия министър-марксист Янис Варуфакис, отстъпва от изборните обещания на управляващата Коалиция на радикалната левица ("Сириза") да спре или отмени приватизационни сделки, да увеличи социалните разходи и да повиши минималната заплата. То обещава да пита партньорите за всяка от реформите, които смята да прави и те да не влияят на бюджетните покаказатели. 

В становището се казва още, че всички стъпки на правителството в икономиката трябва да бъдат в съответствие "с текущите договорености", което е евфемизъм за досегашната програма за спасителни заеми срещу остеритетни мерки (строги икономии).

Те трябва да се предприемат "в тясна координация с институциите" - също евфемизъм заместващ досегашната "тройка" - представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.