Българските евродепутати Андрей Ковачев и Сергей Станишев активно участваха в редактирането на резолюция за Бившата югославска република Македония (БЮРМ), която Комисията по външни работи на Европейския парламент прие днес.

Документът "насърчава решително органите и гражданското общество да предприемат подходящи мерки за историческо помирение, за да се преодолее разделението между и в рамките на различните етнически и национални групи, включително гражданите с българска идентичност".

Резолюцията споделя препоръката на Комисията за започване на преговори за членство с ЕС, които буксуват вече девет години заради продължаващия спор за името с Гърция и липсата на напредък в областта на добросъседските отношения.

Депутатите обаче остро критикуват продължаващата политическа поляризация, липсата на независима съдебна система и на свобода на изразяването и на медиите, осъждат проявите на краен национализъм, който задълбочава линиите на разделение в обществото.

"За пореден път Европейският парламент настоява властите в Скопие да престанат с манипулацията на общата ни историята и да предприемат курс към добри съседски отношения. Това е необходимо за преодоляване на разделението вътре в обществото и по-позитивен климат в региона", заяви Ковачев.

"Крайно време е правителството в Скопие да се отърси от сенките на миналото, наследени от комунистическия режим и бивша Югославия. Стъпка в тази посока е общото честване на исторически събития и фигури, което и тази година е сред препоръките на Европейския парламент", добави той.

"Социалистите сме на мнение, че започването на преговори за членство може да окаже положително влияние върху страната и да даде стимул за напредък в проблемните области, включително по неразрешените двустранни въпроси. Това решение обаче няма да бъде "подарък", а резултат от постигнати резултати по ясни критерии", заяви Станишев.

"Разкритията на лидера на опозиционната социалдемократическа партия на Македония Зоран Заев за масови подслушвания, контрол над медии и други нередности поставят под въпрос не само напредъка на Македония към еврочленство, но и основни демократични принципи и ценности", добави той.

Станишев настоя за независимо и обективно разследване на случая. Той посочи и че задълбочаващият се разрив между правителство и опозиция възпрепятства политическия диалог, чието място е в парламента.

"Отсъствието на опозицията там подкопава легитимността на провежданите политики и приеманото законодателство; и двете страни носят отговорност пред всички граждани на Македония за намирането на изход от тази ситуация в името на общата цел за членство в ЕС и икономически и социален просперитет", каза той.