Целият доклад на дирекция "Вътрешен одит" на Министерството на отбраната за злоупотреби във ВМА се появи в публичното пространство. На базата на него Военно-окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за безстопанственост.

Както вече стана ясно, Военна болница е сключила договор с частната фирма "Дерма прим МК". На практика държавното лечебно заведение е вършило манипулациите, а "Дерма прим" е прибирала печалбата. Това пролича и от репортаж на БТВ как репортер си заплаща манипулация в Клиниката по дерматология, получава касова бележка от "Дерма прим", а го пращат на лечение в клиниката, която е част от ВМА.

По този начин се смята, че са генерирани загуби от около 10 млн. лв.

Въпросната клиника се ръководи от проф. Мирослава Кадурина, която мнозина сочат за много близка на ген. Стоян Тонев (също дерматолог). Пред БТВ генералът дори потвърди, че синът му има общ имот с професорката. 

Става ясно, че когато някогашната доц. Кадурина е защитавала степен "д-р на науките" от бюджета на ВМА са дадени 1,370 млн. лв. за експериментално лечение на псориазис. Това били 60 % от общите разходи на клиниката за лекарства и такива медикаменти не били купувани никога повече, след като дисертацията станала факт. На всичкото отгоре са лекувани 185 пациенти, но само 11 от тях са били контингент на Военна болница.

Лекарствата за колосалната сума били закупени без обществена поръчка. под всички документи стоят подписите на ген. Тонев, който бил и председател на атестиращата комисия.

Целия доклад вижте тук.