Група природозащитници около коалицията "За да остане природа в България" връчват тази сутрин в 9.00 ч. писмо на премиера Бойко Борисов и на колегите му от правителството. Недоволните се събират пред сградата на Министерския съвет. Чрез писмото те ще протестират срещу идеята за построяване на втори лифт в Банско.

Днес се очаква кабинетът да оповести резултатите от работата на междуведомствената група по темата. Според природозащитництие има риск да се узакони незаконно застрояване в ски-зоната.

Ети пълния текст на пимото, публикувано във Фейсбук.

ДО БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РБ


Г-н Борисов,

Във връзка с очакваното на 25.02.2015 г. оповестяване на резултатите от работата на Междуведомствената работна група за разрешаване на проблемите, свързани с изпълнението на договора за изграждане на ски зона в Банско (http://www.moew.government.bg/?show=news&nid=2894), като български гражданин изразявам интереса си Министерски съвет да прекрати концесионния договор на „Юлен“ АД въз основа на нарушенията, констатирани от МОСВ, Сметната палата, БОРКОР и Прокуратурата, отразени и в мотивите на решение на последна инстанция на ВАС по дело 1776/2015.

Напомням Ви следното:
1. Зад лозунгите за „нова кабинка“ се крие желанието на концесионера в ски-зоната да се узакони незаконното застрояване в ски-зона Банско и да се прикрие липсата на държавен контрол, довели до надвишаване на концесионната площ с 65 ха. Според становища на екоминистерството това надвишение е резултат от изграждането на ски-съоръжения, които не са били съгласувани с министерството и не са били предвидени по концесионния договор за ски-зоната. Такъв жест не е правен никога досега към друг инвеститор в България, пък камо ли бил той собственост на офшорни компании.

2. Включването на инвестиционни проекти на концесионера в ски-зоната „Юлен“ АД в разработвания проект за нов План за управление НП Пирин нарушава както екологичното законодателство, така и Закона за държавните помощи

3. При наличието на огромен брой нарушения на концесионния договор, установени от екоминистерството, във връзка с изискванията за опазването на околната среда и защитените територии, вместо прекратяване на договора, отделни министри тласкат премиера към следварително изменение на концесионния договор. Тези изменение ще доведат до допълнителни щети за държавния бюджет.

С уважение и очакване на адекватна управленска намеса по казуса!