Националната агенция по приходите (НАП) публикува в Youtube клип, в който се обяснява на гражданите как да попълнят своите данъчни декларации. Клипът е придружен и с обяснително писмо към данъкоплатците. В него се казва:

Уважаеми клиенти,

 От тази година, ако подадете декларацията си за облагане на доходите с персонален идентификационен код (ПИК), можете да спестите 5% от данъка за довнасяне.
За да ползвате облекчението, трябва да:
-          изпратите декларацията си по електронен път до  31 март;

-          нямате подлежащи на принудително изпълнение публични задължения;

-          и внесете до 30 април дължимия по декларацията данък.

Можете да получите своя ПИК от офиса на НАП по постоянния ви адрес, след попълване на заявление.

Удостоверението за ПИК се издава от служител на НАП безплатно за няколко минути.  Освен декларацията за облагане на доходите, с ПИК може да подадете и осигурителните си декларации.

С ПИК можете още да следите за задълженията си към държавата и плащанията, които сте направили. ПИК ви дава достъп до личната ви данъчно-осигурителна сметка; чрез ПИК можете да проверявате върху каква сума ви удържат и внасят осигурителните вноски, как е обявен пред НАП трудовият ви договор; да поискате издаване на удостоверение или друг документ от НАП.

С ПИК скоро ще се ползват електронни услуги и на други ведомства.

Повече информация за издаването и ползването на ПИК можете да получите на телефона за информация на НАП 0700 18 700.

Как да попълните декларация за доходите си с ПИК може да видите от видеоръководството, публикувано в канала на НАП в YouTube.