Тръжната процедура за охрана и превоз на пратки на "Български пощи" е много демократична, а условията са честни и прозрачни.

Това коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред Клуб Z по повод внесената вчера жалба на асоциацията на частните охранители срещу търга по Закона за обществените поръчки.

От браншовата организация внесоха жалба срещу процедурата в Комисията за защита на конкуренцията с аргумента, че условията на процедурата създават предпоставки да бъдат източени милиони левове от държавната компания.

"В процедурата няма прогнозна цена просто защото такава не може да бъде изчислена", каза още Московски.

По повод на твърдението на частните охранителни фирми, че изискваните от кандидатите застраховки отговарят на търговските наименования на точно определен застраховател, министърът се затрудни да отговори с аргумента, че не е наясно с всички текстове от конкурса.

"Охранителите недоволстват от процедурата, вероятно защото искат тя да бъде проведена по начина, по който бе сключен предишният договор за превоз на ценните пратки. Той бе по времето на министър Александър Цветков при напълно непрозрачни условия. Изпълнителят бе избран с директно договаряне и одобрение от страна на ДАНС", добави министър Московски.

Александър Цветков бе транспортен министър в първата половина от първия мандат на Бойко Борисов. Той бе заменен на поста именно от Московски.

Само за месец за втори път Московски атакува свой колега от ГЕРБ от първото правителство на Бойко Борисов. Наскоро Московски обвини екс финансовия министър Симеон Дянков, че носи вина за тежкото състояние на БДЖ с отказа си да бъде изтеглен заем за реформи в жп компанията, след като по това споразумение е било преговаряно в продължение на две години.