Вече не може да има никакво съмнение. Целият конфликт в Украйна е провокиран от желанието на Русия да контролира нейната газопреносна система и да запази монополната позиция на "Газпром" в Централна и Южна Европа.

Това става ясно от таен документ, цитиран от руския в. "Новая газета" - едно от броящите се на пръсти опозиционни печатни издания в страната.

Не е ясно по какъв начин вестникът се е добрал до него, но журналистът Дмитрий Муратов не се съмнява в автентичността му.

Документът разкрива, че Русия е взела решението за нахлуване в Украйна и откъсване на нейни територии още преди падането на президента Виктор Янукович.

Този документ вероятно е заведен в администрацията на руския президент Владимир Путин между 4 и 12 февруари 2014 г., предполага "Новая газета". А Янукович пада чака на 22 февруари.

Янукович е бита карта

Русия е прежалила Янукович още преди падането му.

Ето един интересен пасаж още от първата точка.

"Янукович е човек без високи морално-волеви качества, той се страхува да сдаде президентския пост и същевременно е готов да "разменя" силоваците срещу гаранции за съхраняването на президентския пост и неприкосновеност след напускането на този пост."

Там е казано също, че спецчастите "Беркут", използвани за потушаване на безредиците в Киев, са формирани предимно от хора, родени в Крим и източните области. Според местни наблюдатели всички опити на приемника на Янукович да организира репресии срещу МВР и СБУ (Службата за сигурност на Украйна - б.р.) като наказание за смазването на Майдана неизбежно ще се натъкнат на силова реакция.

Самите протестиращи на Майдана били командвани от полеви командири - предимно футболни запалянковци и престъпници, които вероятно били контролирани в голяма степен от тайните служби на Великобритания и Полша. Самите олигарси нямали толкова силно влияние, но финансирали майдановците за всеки случай.

"ЕС и САЩ допускат дезинтегриране на страната и дори не считат такова развитие на събитията за извънредно. Концепцията за поглъщане "на части" на голяма източноевропейска държава от страна на ЕС не само се артикулира публично от редица официални говорители на ЕС, но намира привърженици в редовете на украинския елит", продължава документът.

По тази причина политиката на Русия към Украйна трябвало да стане прагматична. Режимът на Янукович окончателно банкрутирал и подкрепата на Москва вече нямала никакъв смисъл.

Украйна се разпада на принципа "западните области плюс Киев" и "източните области плюс Крим". И в такъв случай Русия е длъжна да се намеси в геополитическата интрига на европейската общност, насочена срещу териториалната цялост на Украйна.

Ето и главната причина:

"Преди всичко за това, че иначе нашата страна рискува да загуби не просто украинския пазар за продажба на енергоносители, но, което е доста по-опасно, дори косвения контрол върху газопреносната система на Украйна. Това ще постави под удар позициите на "Газпром" в Централна и Южна Европа, като нанесе огромни вреди на икономиката на нашата страна."

Факсимиле от публикацията на "Новая газета"

"Колкото и парадоксално да звучи, за руско-украинския интеграционен процес вече е създадена правна основа." Това не е заключение на Клуб Z, а пореден цитат от документа.

Правната основа са руско-украинските еврорегиони, влизащи в Асоциацията на европейските гранични региони (АЕГР). Така например, еврорегионът Донбас включва украинските Донецка и Луганска област и руските Ростовска и Воронежка област. В Слобожаншчина влизат Харковска област от Украйна и Белгородска от Русия.

"Като се възползва от легитимни от гледна точка на ЕС правни инструменти на еврорегионите, Русия трябва да постигне сключване на договори за гранично и трансгранично сътрудничество, а след това да установи преки държавно-договорни отношения с тези украински територии, където са налице устойчиви проруски електорални симпатии", продължава документът.

На първо място това трябвало да бъде направено с Република Крим (до руското нахлуване полуостровът бе автономна република в състава на Украйна - б.р.), Харковска, Луганска, Запорожка, Николаевска, Днепропетровска, а в по-малка степен - с Херсонска и Одеска области. От списъците умишлено били извадени Сумска област, където мнозиноството подкрепя прозападната партия "Отечество", и Донецка област поради тесните връзки на най-богатия украинец Ринат Ахметов с водещи опозиционери.

Опорни точки

Събитията в Киев показват, че Янукович може да падне всяка минута.

"В тези условия е било правилно да се заложи на центробежните стремежи на различните региони в страната с цел в една или друга форма да се инициира присъединяване на нейните източни области към Русия", е заключението от гореописаното. "Доминантните региони за прилагането на усилията трябва да станат Крим и Харковска област, в които вече съществуват достатъчно силни групи за подкрепа на идеите за максимална интеграция с Руската федерация."

А за да се случи всичко това, трябва да бъде задействан съответният процес на проруски курс на Крим и Източна Украйна. Така на процеса ще бъдат придадени политическа легитимност и морално оправдание. Трябва да бъде изградена и пи-ар стратегия, която да акцентира върху принудителния характер във вид на реакция на Русия и проруски настроения политически елит в Южна и Източна Украйна.

"Последните събития в Западна Украйна (Лвовска, Волинская, Ивано-Франковска области), по време на които опозицията обяви независимостта им от властите в Киев, дават основание и на източните региони да провъзгласят собствен суверенитет, с последваща ориентация към Руската федерация", е записано в документа.

Чрез лозунги - към присъединяване

Препоръчано е в регионите последователно да бъдат издигани три лозунга, които да произлизат един от друг.

1. Искане за федерализация или дори конфедерализация. Така щяла да бъде гарантирана ненамеса на прозападните и националистическите сили;

2. Независимо от Киев влизане на източните и югоизточните области на регионално ниво в оглавявания от Русия Митнически съюз (днес Евразийски съюз - б.р.), което да осигури нормално развитие на промишлеността;

3. Суверенизация с последващо присъединяване към Русия като единствен гарант за устойчиво икономическо развитие и социална стабилност.

Руските стратези смятат, че трябва да бъде създадено и регистрирано политическо движение за проруски избор. За това трябва да бъдат подготвени условия за провеждане в Крим и Харковска област, а по-нататък и в други региони, на референдуми за самоопределение и по-нататъшна възможност за присъединяване към Русия.

Не е пропуснато и че световната общност трябва да има възможно най-малко поводи да се усъмни в легитимността и честността на тези допитвания. 

В документа има грешни прогнози, отбелязва "Новая газета". Така например авторите смятали, че Донецка област е сред по-слабо податливите на Русия. Оказа се обаче, че точно там е крепостта на сепаратистите.

Кой е авторът?

Константин Малофеев
Снимка Уикипедия

Един от авторите на документа, ако той, разбира се, е истински, вероятно е милиардерът Константин Малофеев, твърди журналистът Дмитрий Муратов пред радио "Ехото на Москва". 

Малофеев е основател на инвестиционния фонд "Маршал кепитъл партнърс". Той е и най-големият сред миноритарните собственици на компанията "Ростелеком" с 10 на сто от акциите. Смятан е за инициатор на черните списъци с неудобните интернет сайтове.

Освен това, милиардерът е известен с подкрепата си за сепаратистите в Украйна. Направил и неоценима услуга на Кремъл. Той е човекът, дал и реализирал идеята как Русия поне формално да има основание да твърди, че не е страна в конфликта, като прехвърли всичко върху "доброволците" и "намиращите се в отпуска руски войници", отишли да се сражават на своя глава в Украйна, без знанието на своето командване.