За по-малко от година натрупаните задължения на Военно-медицинска академия (ВМА) са намалели от 130 млн. лв. на 103 млн. лв., а просрочените задължения са се стопили с още 17 млн. лв. - от 112 на 95 млн. лева. Цифрите са записани в официалния годишен отчет за дейността на лечебното заведение, който поради високия обществен интерес беше предоставен на медиите.

Дълговете са били редуцирани основно благодарние на предоговорени и прекратени споразумения, твърдят от ВМА. Ръководството на болницата е подписало 58 нови допълнителни споразумения с доставчици, в резултат на което е спестило почти 1.95 млн. лева. Прекратени са всички неизгодни договори за почистване, изпиране, сушене, гладене и предаване на болнично бельо, постелен инвентар и работно облекло, като дейността е прехвърлена на собствен персонал, за който Министерството на отбраната е отпуснало допълнителен щат на болницата. В резултат разходите по тези пера са намалели с над 6.3 млн. лева. Отделно ВМА цялостно се е преориентирала към покупка на по-евтини генерични лекарства, за да спести дългосрочно още 25-30% от харчовете си. 

Най-много пари са били икономисани от предоговарянето на цената за доставка на хигиенни материали и храна - както за персонала, така и по индивидуалните диети на пациентите, а също така от прането на болнично бельо и поддръжката на тревни площи. По тази линия разходите са се свили с малко над 8.9 млн. лева. Други 5.55 милиона са били спестени от разходите за абонаментна поддръжка на сградния фонд, инсталациите и съоръженията в болницата, а още 4.5 млн. лв. са дошли от по-ниските цени за доставка на лекарства и медицински консумативи.

В момента се анализира дейността на частните структури, ползващи помещения и апаратура на територията на болницата, а условията в техните договори се предоговарят в полза на академията.