Антоанета Цонева, Николай Стайков, Константин Павлов и Асен Генов – четирима от активните говорители на „Протестна мрежа“, са получили от Националната агенция за приходите (НАП) искания (виж едно от писмата по-долу) да предоставят документи за всички придобити доходи, имущество, отпуснати или взети кредити, както и получена безвъзмездна помощ под различни форми за последните 4 години.

Нито един от четиримата не е уведомен има ли и каква е причината за тези проверки. НАП по принцип може да извършва подобни действия на случаен принцип, но случаят не е такъв. Приходната агенция е получила нареждане от прокуратурата, научи Клуб Z.

Прокуратурата също така е възложила на полицията да провери четиримата. Официално нито една от институциите не дава повече обяснения.

Клуб Z обаче научи, че става дума за подадения от издателя на „Пик“ Недялко Недялков сигнал срещу Цонева, Павлов, Стайков и Генов. Това се случи на 24 ноември 2014 година – точно денят, в който „Протестна мрежа“ организира протест пред Съдебната палата под надслов: „Код 10 - "страхуват" ли инициалите ДП прокуратурата?". Повод бяха изчезналите тефтерчета на Филип Златанов, преправените инициали на Делян Пеевски на числото 10 и липсата на реакция от страна на държавното обвинение.

Два часа преди насрочения протест тогава, Недялков внесе сигнал и заяви, че настоява за проверка на доходите на четиримата. За сигнала обясни, че в него били „посочени конкретно факти и обстоятелства, визиращи тяхната дейност.“

"Протестна мрежа" се държи като морална полиция, пуска списъци на позора, размахва пръст, компетентна е по всички въпроси в държавата, обсъжда чуждите пари. В същото време аз нямам информация къде и дали изобщо работят тези хора, от какво се издържат, законни ли са доходите им, платили ли са данъци върху тях", коментира тогава пред журналистите Недялков.

От разпространената информация не става ясно кой член от Наказателния кодекс забранява размахването на пръст и компетентност по всички въпроси. Не са посочени и данни за евентуално несъответствие между демонстриран стандарт и доходи - нито един от четиримата не кара скъпа кола, не се движи с охрана, не се разпорежда с необясними имоти.

Източници на Клуб Z от прокуратурата твърдят, че в сигнала не се съдържат изрично посочени съмнения за извършени престъпления. Въпреки това обвинението започва проверки.

Съмнения за политическа репресия

Цонева, Павлов, Стайков и Генов са сред подписалите сигнала срешу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков, внесен на 25 февруари миналата година. В 17-те страници се съдържаха конкретно посочени съмнения за извършени престъпления. Прокуратурата отдели работата по трите имена, а в последния работен ден преди Нова година отказа да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски.

Интересно съвпадение е, че прокурорът, който прекрати работата по Пеевски и прокурорът, който започна проверка срещу протестиращите, е... един и същи човек. Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура е отговорна и за обвинението срещу Христо Бисеров.

По нейно нареждане полицията е изискала от някои от най-големите фондации в България информация дали са работили с четиримата и дали са финансирали дейности на организации, в които те работят.

Антоанета Цонева коментира в профила си във фейсбук:

"Ако той не харесва възгледите ви, данъчните ще проверят доходите ви – интересна зависмост :) "