Частната фирма "Дерма прим" не е извършвала никакви нарушения на територията на Клиниката по дерматология във ВМА и е ползвала помещения и апаратура съвсем законно при ясни условия, обяви набедената в конфликт на интереси шефка на клиниката проф. Мирослава Кадурина. По повод развихрилия се скандал тя наруши мълчанието си и в деня, в който Народното събрание прие оставката на бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев, тя коментира обвиненията в личния си профил във фейсбук. 

По думите й излъченият телевизионен репортаж, който раздуха случая, е "спекулативен и силно манипулативен", защото не отразява правилно реалността. По закон Военно-медицинката академия е създадена, за да обслужва контингента на Министерството на отбраната, а не за да лекува граждани по клиникни пътеки, заплащани от здравната каса. Ръководството на болницата обаче намира начин да отвори вратите й за всички пациенти, които имат нужда от качествено лечение, разказва Кадурина.

"За да се даде възможност за достъп на пациенти по клинични пътеки за болнично лечение, ръководството на ВМА дава възможност за създаване на звена за доболнична помощ, които сключват договор с ВМА, по определени от ВМА правила на договорените отношения. Кабинетите , както и наеманата апаратура, се отдават под наем. (...) На територията на болницата съществуват десетки медицински центрове и групови практики, които захранват клиниките с пациенти в условията на силна конкуренция от страна на останалите болници в София и страната", се кава в становището й.

Основната причина "Дерма прим" да сключи договор с ВМА всъщност са правилата на Националната здравноосигурителна каса, които изискват дерматологичните заболявания да се третират в доболничната помощ, а не в лечебни заведения.

"Това създава необходимост от извършване на прегледи и голяма част от манипулациите в извънболнична обстановка, но с апаратура, която не може да бъде разположена в кабинет за преглед на пациенти. Например, при работа с всички лазерни апарати се изисква носенето на предпазни очила, специални повърхности, които не отразяват лъчи и други изисквания към кабинета за работа", обяснява проф. Кадурина.

По думите й при същите условия на територията на ВМА функционират още 19 сдружения, в които участват лекари от академията, и в нито едно от тях няма конфликт на интереси. Твърдението си доказва със становище на Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси от 08.10.2014 г., с което на практика се прекратява повдигнато производство срещу нея самата през август същата година. Кадурина не отрича, че приема пациенти срещу заплащане, но с уточнението, че на тях присъстват и нейни специализанти, за да трупат опит, а таксата се заплаща на касата на болницата.

"Това е сериозен приход за ВМА и възможност за много хора от цялата страна да получат достъп до високоспециализирана медицинска помощ, която не може да им бъде предоставена никъде в България, което е заслуга на КДВА. Достъпът на тези пациенти до високоспециализираната апаратура и лекар, сертифициран да работи с нея е възможен единствено чрез преглед през ГПСМП „Дерма Прим МК” ООД, поради причини, изтъкнати по-горе в изложението ми", допълва шефката на дерматологичната клиника.

По повод на всички хвърлени срещу нея обвинения, проф. Кадурина е твърдо решена да подаде съдебен иск срещу авторите на репортажа, защото недопустимо накърняват правата й и тези на нейните пациенти.

"Свободата на словото означава преди всичко отговорност", категорична е професорът по дерматология.