Следващият президент на България трябва да бъде избран без подкрепата на ДПС, за да се скъса влиянието на олигархичните кръгове в българската политика. Това заяви на няколко пъти лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева по време на участието си в сутрешния блок на Нова телевизия.

Тя подчерта, че щом Бойко Борисов се спъва в опитите си да махне шефа на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров явно става дума за силно задкулисно влияние и за пореден път обясни, че скритият властови център в държавата е т. нар. от нея "Библиотекарски институт".

Дончева коментира и заявката на лидера на АБВ Георги Първанов да подаде оставка.

"50 на 50 е вероятността да се разиграва театър. Отношенията между Първанов, Ивайло Калфин и Румен Петков са дългосрочни. Те са от категорията "играчи", ловки и когато трябва са манипулатори", обясни отцепницата от БСП.

Според Дончева Първанов, Петков и Калфин играят сложна игра, чието обяснение ще бъде дадено на Националния съвет на АБВ през април. Тя не изключи възможността левият партньор в управлението да отправя искания към Борисов за повече властови позиции.

"Финансовият министър Владислав Горанов няма аргументи защо дългът трябва да е толкова голям. Милиардите над сумите, които трябва да се платят по старите заеми, са за да се похарчат и да се излеят в пясъка между местните и президентските избори", категорична е Дончева.

Тя изключи възможността на вота за президент един срещу друг да застанат сегашният държавен глава Росен Плевнелиев и Бойко Борисов.

"Тази битка ще се случи, но преди изборите", смята лидерът на "Движение 21"