Парите за здравни плащания в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за тази година на хартия са повече от миналогодишните, но на практика са с поне 100 млн. лв. по-малко и това може сериозно да се отрази на сектора. Недостигът е налице заради въведеното правило лечебните заведения през 2015-а да харчат до 90% от реално фактурираното през 2014-а, коментира в сутрешния блок на бТВ директорът на касата с удължен мандат Румяна Тодорова.

"Има нови болници и нови дейности, които досега не са съществували. Например в РЗОК - Перник има болница, която ще извършва инвазивна кардиология и това със сигурност ще отнеме част от предвидения общ ресурс", обясни Тодорова.

По думите ѝ новите методики за разпределяне на средствата в здравеопазването ще са готови до края на март и тогава ще влезе в сила и друго правило - бюджетите на лечебните заведения да са фиксирани. Предвидено е парите да се разпределят на тримесечие с възможност за авансово ползване на 5% от сумата за следващия месец, но само при спешни случаи. Затова трупането на дългове според Тодорова няма да спре.

"Само за лекарства няма да стигнат около 150 млн. лв., иначе очаквам общият дефицит в края на годината да бъде около 250-300 млн. лв.", коментира шефката на здравната каса.

Според Тодорова най-големият проблем на системата е, че не е добре регулирана. Прехвърлянето на онколекарствата от бюджета на здравното министерство в този на касата, например, е вдигнал разходите за тях от 90 на 200 млн. лв. годишно. Парите не се разпределят правилно и защото няма добре развита доболнична помощ, а това натоварва главно болниците. Неадекватните пакети, по които работи касата, и липсващото електронно здравеопазване са другите пробойни в сектора. Истинският хаос обаче е в законодателството, което не е променяно от години.

"Има интереси, има и непознаване на материята, а има и игри на надмощие. Всеки нов министър много иска да управлява касата, а това не е лесно. Москов има чисти намерения, дано да му позволят да ги реализира", коментира още Тодорова.

По думите ѝ шефът на здравната каса винаги е бил политическо назначение, независимо дали се избира от Народното събрание или не. След това категорично заяви, че няма да се кандидатира за следващ мандат, дори отново да бъде предложена от БСП.

"Не обичам да работя, когато виждам, че срещу мен има недоверие", категорична бе Тодорова.