Съюзът на съдиите разпространи остро писмо срещу министъра на финансите Владислав Горанов по повод поведението му пред Висшия съдебен съвет (ВСС) вчера. Магистратите настояваха за увеличение на заплатите съгласно чл. 218 от Закона за съдебната власт - основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера. Това не се е случвало от три години.

„На проведената среща с Висшия съдебен съвет министър Горанов е заявил: „Не мога да приема за нормално просто да има увеличения на заплатите, защото това го изисква законът”, както и „Мога да ви извадя от деликатното състояние – вие нямате законодателна инициатива, но Министерският съвет има. Можем да променим чл. 218 и да не сте в такова състояние. Ако в закона пише, че финансовият министър е крокодил, той няма да стане крокодил“.

Считаме, че не може да се толерира подобно недупостимо отношение към законността, защото то е в основата на всички негативни процеси, които ерозират правосъзнанието на гражданите и държавността. Не бихме се съгласили с възглед, който разглежда закона като лесно преодолима пречка от позицията на силата. Такава сила се превръща в арогантност, която прави невъзможно върховенството на закона. Затова призоваваме министъра на финансите да поеме отговорност за думите си“, се казва в писмото на Съюза на съдиите.

Документът е подписан от председателя Борислав Белазелков. Съюзът на съдиите изразява негативно отношние не само към поведението на министъра, но и към това на членовете на ВСС.

„Не може да скрием и разочарованието си от подхода на Висшия съдебен съвет, който нямаше нормативно основание да осъществява преки преговори с министъра на финансите за отпускане на допълнителни трансфери към бюджета на съдебната власт и да обвърже изпълнението на чл. 218 от Закона за съдебната власт с резултата от подобни преговори. По този начин кадровият орган на съдебната власт допринесе за насаждане у обществото на неправилното убеждение, че размерът на възнагражденията на съдиите, прокурорите и следователите зависи от министъра на финансите и че съдебната власт не е независима при вземането на решения за начина, по който изразходва самостоятелния си бюджет.“

Писмото е адресирано до ВСС, до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на правосъдието Христо Иванов. Съдиите предупреждават, че „при липса на адекватна реакция ще намерим подходящи правни средства да защитим правата и интересите на съдиите в Република България.“