Френският Национален фронт (НФ) излиза с десетки открити ислямофоби и хомофоби на местните избори през март, пише в. "Либерасион".

"Да се бориш срещу исляма е дълг." "Ислямът е бубонна чума." "Хомосексуалистите са педофилско малцинство." Ето само част от лозунгите, които кандидатите на НФ разпространяват в социалните мрежи и блоговете.

Така те обърнаха гръб на предприетата миналата година от лидерката им Марин льо Пен стратегия за подобряване имиджа на партията. Въпреки всичко проучванията показват, че крайните националисти ще постигнат значителни успехи.

Французите ще избират местни управи в два тура на 22 и 29 март. НФ ся явява със 7654-ма кандидати. Те ще се състезават в 93 на сто от 2054-те кантона в стоте департамента и провинции.

"Либерасион" и някои други издания разкриха нещо, коато крайно дясната партия се опитва да отрече. А то е, че в нейните редове властват ксенофобията, расизмът и нетолерантността. И това не е от вчера. Сега обаче изданието особено набляга на явлението.

"Операция "Педало- и ислямоектомия" - как да освободим Франция от Оланд и исляма." Това е написал в профила си в туитър още през октомври 2013 г. Жерар Бразон, който сега е кандидат в департамента Горна Сена.

Два месеца по-рано той писал следното: "Ислямофобията е право. Да се бориш срещу исляма е дълг."

Франсоа Ели, кандидат в департамента Дурдан, разпространява чрез фейсбук снимка на руло с пликчета за боклук. Тя е направена като реклама. "Никаб за изхвърляне", гласи надписът върху рулото. Никабът е тази част от облеклото на мюсюлманките, което покрива лицето им и има само един тесен процеп за очите. "съхранява миризмите 24 часа", е написано на рекламата.

Най-натякваното послание е това на ксенофобията. Серж Лароз, който ще се състезава в Тулуза, изготви кръстосволица, в която дефиницията за думата "циганин" бе "прави пари чрез поправка на столове и търговия с мед". А тулузкият квартал Белфонтен бе описан като "център за вербуване на джихадисти".

"Никаква работа за тях, никакво настаняване, никаква помощ." За това отношение към чужденците призовава Франсоа Же, кандидат в Бордо на партията "Суверенитет, независимост и свободи", която поддържа тесни връзки с НФ.

Един от най-големите бисери, които откриха френските журналисти, принадлежи на Жак Кутела, който се кандидатира в Тонроа. Той е кандидат, макар да бе отстранен от НФ заради това, че открито се възхищава от норвежкия маниак Андерш Брайвик, разстрелял хладнокръвно 77 души в Осло и на близкия остров Ютея през 2011 г.

"Той е икона, защитник на Запада", пише Кутела за Брайвик в блога си. В по-късен постинг националистът леко се "поправя": "Брайвик не е икона, а само един визионер на фона на ислямизацията на Европа."

Източници от НФ се оправдаха, че поради необходимостта да бъдат издигнати голям брой кандидати партията не е била в състояние да направи съвсем прецизен отбор. Оттам признаха, че в много случаи в листите са били включени хора, които не са професионалисти в политиката. Ставало дума обаче за съвсем изолирани случаи, които щели да бъдат анализирани в близките дни.

Според проучванията на първия тур на 22 март НФ ще вземе 30 на сто от гласовете. На втория обаче те ще бъдат победени от кандидатите на десния голистки Съюз за народно движение (СНД) и социалистите.

Големият победител ще бъдат голистите, които ше спечелят повечето места. В момента 61 от общо 102 департамента са контролирани от левицата.

НФ със сигурност ще спечели убедително в три или четири департамента. Това ще бъде голям успех за крайната десница, която днес не управлява никъде.

Марин льо Пен не пропусна да се включи в шествията под надслова
"Аз съм Шарли" в памет на убитите журналисти от в. "Шарли ебдо".

Но не трябва да се забравя, че голяма част от французите се обявиха за ислямофоби според последните проучвания. В голяма степен това се дължи на кървавите атаки на 7 и 9 януари в Париж. Първо братята от алжирски произход Омар и шериф Куаши избиха 12 души в редакцията на в. "Шарли ебдо". А след това Амеди Кулибали застреля 4-ма евреи и държа няколко часа заложници в магазин за кашерна храна.

НФ не пропусна да се възползва от тази трагедия. Предполага се, че заради тези атаки партията ще постигне значителни успехи на парламентарните избори във Франция през 2017 г.

Същевременно за първи път в историята на Франция на избори ще се яви мюсюлманска партия. Създаденият през 2012 г. Съюз на мюсюлманите демократи на Франция (СМДФ) издигна един кандидат в Марсилия. Партията се обявява за светска.