Фармацевтичните компании от оригиналната и генерична индустрия са на ръба на сериозни конфликти заради новите финансови рестрикции на правителството в областта на лекарствената политика, разбра Клуб Z. Ябълката на раздора са приетите на първо четене в парламентарната здравна комисия промени в Закона за здравното осигуряване, които буквално задължават индустрията да се ангажира с каузата "по-евтини лекарства за касата".

За да бъдат вкарани разходите за медикаменти в обозрими рамки, се предвижда Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да договаря ежегодни отстъпки с фармацевтичните фирми. Ако те откажат, лекарствата им няма да попадат в позитивния списък и съответно няма да бъдат заплащани с публични средства. Планирана е и допълнителна мярка, според която, ако въпреки дадената отстъпка, продажбите нарастнат над очакваното, компаниите с най-висок преразход да възстановяват допълнителните харчове на касата. Само по този начин институцията ще може да изпълни ангажимента си да се вмести в 90% от реално похарченото за лекарства през миналата година, какъвто е стремежът на правителството.

Проблемът е, че на този етап условието засяга само производителите на иновативни продукти без аналог на пазара (най-вече в областта на онкологията и т. нар. биоподобни лекарства), защото и преразходът при тях е най-голям. А това определено не се харесва на оригиналната индустрия. Хипотезата "връщане на средства при най-голям преразход" предполага тежестта да падне само върху няколко компании, а сред оригиналните производители такива са пет или шест от фирмите на пазара. Тяхното портфолио се състои само от лекарства без аналог с цена от няколко хиляди лева за опаковка и продажбата дори на няколко бройки в повече бележи значителен годишен ръст от 20 до 30 процента. Казано с други думи, от тях са очаква да връщат в бюджета на касата не малка част от своя оборот като по този начин на практика й правят допълнителна отстъпка от цената на медикаментите.

За да изменят навреме закона в своя полза, оригиналните фармацевтични фирми водят активен диалог с министъра на здравеопазването Петър Москов и без да го афишират в публичното пространство лобират за нови правила. Подготвили са и свое собствено предложение - индустрията да подпише "Пакт за стабилност", според който отговорностите към бюджета на касата да се разпределят по равно за всички компании в бранша. Конкретната им идея е пари на НЗОК да връщат всички фирми с ръст в продажбите над 5% годишно, независимо дали й предлагат скъп или евтин продукт, а индивидуалните суми от общия преразход да се образуват в зависимост от пазарния дял на всяка компания в позитивния лекарствен списък. С други думи, който продава най-много лекарства, ще търпи и най-високите санкции.

Предложението допада на финансовия министър Владислав Горанов, тъй като на практика надгражда собствената му идея за бюджетни ограничения и предполага по-висока гаранция за спестявания в касата. Зад идеята за взаимна отговорност обаче генеричната инустрия вижда завоалирана атака на оригиналите с цел да запазят не само договорните си отношения с касата, но и да разпределят собствения си преразход върху целия пазар. На фона на новата прогенерична политика на правителството, което обещава да стимулира изписването на по-евтините аналози, е пределно ясно, че именно генериците се очаква да отбележат най-сериозен ръст в продажбите след влизането в сила на закона. Същите обаче не могат да се мерят по оборот с оригиналите и всяко допълнително възстановяване на преразход в касата, ще е сериозна загуба за собствените им бюджети. Според представители на генеричната индустрия, не е логично фирмите да бъдат товарени с допълнителни "спестовни" ангажименти. Благодарение на тях държавата гарантирано ще намали общите си разходи за медикаменти с поне 20-30%, а освободеният ресурс така или иначе ще бъде инвестиран в закупуването на нови и по-модерни лекарства.

Изходът от заплетената ситуация е въпрос на преговори между здравното министерство и фармацевтичната индустрия, които ще са на дневен ред поне до второто четене на проекта с промени в Закона за здравното осигуяване в пленарната зала.