Заплатите на заетите в администрацията на Кремъл се орязват с 10 на сто. Президентът Владимир Путин е уведомил за крутата си мярка членовете на Националния съвет по сигурсността, съобщи днес говорител на президентската администрация, цитиран от руските и световни медии.

Според руската статистическа служба в момента средната заплата на заетите в кремълската администрация възлиза на 232 375 рубли (3370 евро). Сега тя се намалява с 10 на сто.

Съкращенията на заплатите били само част от мащабен план за орязване на бюджетните разходи. Следващите в нерадостния списък по намаляване на доходите били народните представители, както и хиляди държавни чиновници.

Причината била във все по-голяма дупка в бюджета. Той е бил изготвен на базата на 100 долара за барел петрол. Знайто е, че износът на черно злато е основното перо за постъпленията от руски износ. В момента цената за барел е 60 долара.

Наред с това Западът наложи на Русия санкции заради конфликта в Източна Украйна, което също удря по бюджетните постъпления.

Под давлението на Путин правителството било решено да съкрати бюджетните разходи със сума, равняваща се на 15,4 милиарда евро. И не само това. За запълването на бюджетната дупка имало план да се посегне на 46 милиарда евро от кризисния фонд. Това би означавало, че до края на тази година неприкосновеният резерв, наричан още “железен фонд”, формиран за посрещане на разходи при кризи, ще се стопи наполовина, твърдят западни експерти.

Още по-скептични са руските им колеги. Ако икономическият срив продължи със сегашния си катастрофален темп, кризисният резервен фонд ще се стопи с над 80 на сто.

Тежкото икономическо положение в Русия удря държавните предприятия и най-вече частния сектор. Заплатите на хората на наемния труд падат всеки месец, твърдят местни наблюдатели. Наред с това безработицата взима застрашителни размери.

Ясно е, че Русия преживява най-тежката си икономическа криза за последните 15 години – откогато Путин е на власт.