Обикновено хората, които искат да постегнат своите финанси, намаляват разходите си. Но това върши работа известно време, а след това качеството на живот започва да страда. Но възможностите за увеличение на доходите са почти неограничени. Ето 12 съвета, взети назаем от сп. "Форбс".

Сменете работата си или поискайте повишение на заплатата

Най-добрият начин да увеличите доходите си, след като в една компания заплатата ви е забуксувала, е да потърсите нова работа. Но може да поискате и повишение на заплатата. Все пак трябва да си дадете сметка, че може и да не успеете в преговорите с работодателя. Така че бъдете готови с много сериозни аргументи в своя полза. 

Започнете работа на свободна практика

Това е добър начин за доходи, стига да имате професия, защото неквалифицираният труд се заплаща много ниско. Потърсете бивши колеги и използвайте личните си контакти. Регистрирайте се в сайтове, където се пускат обяви за допълнителна работа.

Създайте блог

Ако имате опит в някаква сфера, направете си сайт, където можете да публикувате свои текстове и линкове към други търговски и информационни сайтове. Можете да печелите от реклама или от направени поръчки през вашия сайт.

Обучавайте

В интернет може да споделяте опита си и да обучавате начинаещи кадри във вашата професия. Ако имате познания по нещо допълнително, като учебен предмет, занаят, език или дори спорт, можете да давате уроци на кандидати за гимназии или висши училища.

Можете да направите и онлайн курс чрез цикъл от лекции, но трябва да структурирате материята и да направите серия от лекции по нея. Изисква по-задълбочени познания.

Използвайте сръчността си

Ако владеете някой занаят или можете да правите нещо с ръцете си, като например бижута, фигурки или картички, направете серия от произведения и ги предложете за продажба на своя блог или в интернет магазин.

Разхождайте кучета, гледайте деца, почиствайте жилища

Всичко това може да направите, стига да имате свободно време и необходимото търпение. Пуснете обяви за услугите, които предлагате в интернет или разлепете листовки в своя квартал. Ще намерие клиеенти.

Станете шофьор

Имате добре поддържан автомобил и талонът ви е пълен с точки? Включете се към онлайн услуга като "Юбер" и може да станете таксиметров шофьор и без жълта кола.

Давайте имущество под наем

Ако живеете сами или имате повече недвужими имоти или професионално техническо или спортно оборудване, пуснете обяви за даването му под наем. Бъдете предпазливи - искайте лични документи и вписвайте личните данни в типови договори, каквито лесно ще намерите в интернет. Иначе може да станете жертва на измама много лесно.

Продайте старите си вещи

Освободете се от всичко ненужно. Публикувайте обяви за продажбата на вещите в интернет, като направите хубави снимки при добро, за предпочитане естествено осветление. Не използвайте светкавица. Направете добро описание на предметите и ги почистете преди да ги снимате.

Включете се в тестова група

Може да станете част от група за тестване на медикаменти, храни, или да се включите към някоя потребителска асоциация като "таен купувач". В момента една от най-големите вериги супермаркети набира хора за изпробване на хранителни продукти.

Продайте бижута

Ако имате сребърни или златни бижута, които рядко използвате или са повредени, продайте ги в заложна къща или магазин за изкупуване на ценни метали.

Продайте косата си

Ако имате дълга, здрава и добре поддържана коса, може да я продадете. Попитайте във фризьорските салони или ателиетата за перуки. Може дори да я дарите - в момента върви кампания за набиране на коси за онкоболни. Така дори да не вземете пари, ще се почувствате добре от стореното.