Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обвини управляващите консерватори в Испания и Португалия в конспирация, чиято цел е да свали неговото правителство, съобщава БГНЕС. Той допълни, че властите там се боят от своите собствени радикални сили преди изборите тази година.

В реч пред своята партия Сириза той се обърна към Мадрид и Лисабон, обвинявайки ги, че заемат твърда позиция в преговорите, които доведоха до удължаване на спасителната програма на Атина с четири месеца.

"Ние открихме, че срещу нас се изправя една ос от сили, водена от правителствата на Испания и Португалия, които по очевидни политически причини се опитаха да поведат целите преговори към ръба", каза Ципрас, който беше избран за премиер та 25 януари тази година.

"Техният план беше и все още е да съсипят, свалят или да докарат правителството ни до безусловно предаване, преди нашата работа да започне да дава плодове и преди гръцкият пример да достигне и други държави", заяви той, обявйки, че това е така особено преди изборите в Испания.

Новото движение "Подемос" поведе някои социологически допитвания, превръщайки се в сериозна заплаха за консервативната Народна партия на министър-председателя Мариано Рахой по време на изборите, които трябва да се проведат до края на годината.

Рахой беше в Атина по-малко от две седмици преди гръцкия вот, за да предупреди избирателите да не вярват на "невъзможните" обещания на Сириза. Неговият призив обаче остана нечут и гласоподавателите изхвърлиха от властта консервативния премиер Андонис Самарас.

В Португалия също трябва да се проведат избори след това лято, но засега там не се е появило толкова силно движение като Сириза или "Подемос".

В интервю, публикувано преди Ципрас да изнесе своята реч, португалският премиер Педру Пасуш Коелю отрече страната да е заемала твърда позиция в преговорите по гръцката сделка в еврогрупата на финансовите министри от еврозоната.