Руският опозиционер Борис Немцов бил обещал да оповести доказателства за участието на руските въоръжени сили в конфликта в Донбас.

Това заяви президентът на Украйна Петро Порошенко, пише "Украинская правда".

"Преди няколко седмици ние с него разговаряхме как да се градят отношенията между Украйна и Русия - такива, каквито искаме да бъдат. Борис заяви, че е длъжен да публикува убедителни доказателства за участието на руските въоръжени сили в Украйна. Явно, някой много се е страхувал от това... Борис не се страхуваше, страхуваха се палачите. И го убиха", каза президентът.

По думите му, Немцов е бил "голям приятел на Украйна и голям патриот по отношение на Русия, човек, който като мост свързваше нашите  държави, градейки тези отношения между Украйна и Русия, които украинците биха искали да видят".

"На първи март той трябваше да оглави многохиляден митинг, който да демонстрира, че има и друга Русия - Русия, която обича Украйна, уважава правата на човека, за която свободата не е куха дума...Заради свободата и демокрацията той беше готов да даде живота си", добави Порошенко.

Още в нощта на убийството в туитър плъзнаха съобщения, които Клуб Z публикува - че възможната причина за убийството е това, че Немцов е готвил доклад за участието на руските войски във войната в Украйна.