„Физика на тъгата“ на Георги Господинов ще покори нов континент, съобщи сайтът "Площад Славейков". Романът излиза през април в САЩ с логото на Open Letter, съобщават от издателството в своя сайт в интернет. Американските читатели ще могат да се запознаят с книгата от средата на април 2015 г., преводът на английски език е на Анджела Родел.

„Новият роман на Георги Господинов „Физика на тъгата“ спечели поредица от награди в Европа и в родната си България, а американците трябва да са готови за съвременния прочит на мита за Минотавъра, врязан в семейна сага“, представят новото заглавие в каталога си Open Letter. Както при книгите на Дейв Егърс, Том Макарти и Дубравка Угрешич, „Физика на тъгата“ те увлича в уникалната си структура, психологични терзания и удивителна история, представят романа още американските издатели.

Цената на книгата в Щатите ще е 14, 95 долара, а самата тя е анонсирана като финалист за престижните европейски призове „Стрега“ и „Грегор фон Рецори“, както и на най-големите отличия в България.

Оpen Letter е нестопански проект на Университета в Рочестър, насочен към повишаването на достъпа на американския читател до преводна литература от най-висок клас. Едва 10 книги на година излизат с логото на издателската къща – заглавия, които според редакционния екип са бъдещите класики.

Вторият роман на Георги Господинов излезе у нас през 2012 г. и веднага оглави класациите за най-продавани книги у нас. Следващата година творбата спечели наградата „Български роман на годината“. В момента на нашия книжен пазар се разпространява четвъртото издание на романа.

„Физика на тъгата“ е втората книга на Господинов, преведена зад Океана. През 2005 г. неговият „Естествен роман“ излезе в Щатите в превод на Зорница Христова.