Новата методика за заплащане на дейността на лечебните заведения ще постави пред сериозно изпитание болниците в малките населени места, опасяват се от Сдружението на общинските болници в страната. Председателят на сдружението и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев обяви пред БНР, че подготвя писмено възражение срещу методиката, която влиза в сила от този месец, и ще го адресира до всички заинтересовани институции.

Новите правила предвиждат лечебните заведения да имат не само годишен, но и месечен таван на разходите, който би могъл да се коригира на тримесечие. Болниците ще имат право да ползват до 5% от сумата за следващ период, но само за спешни случаи, а в края на годината не бива да са надхвърлили определената бюджетна рамка. През 2015 г. лечебните заведения могат да харчат до 90% от реално фактурираната си дейност през 2014-а.

Условията бяха поставени, за да се подобри финансовата дисциплина в сектора, но според д-р Тотев те ще доведат до фалит много лечебни заведения в страната. Пациентите ще бъдат принудени да обикалят от болница на болница, докато открият тази, която не е изчерпала лимита си и ще може да ги обслужи. 

„При нас става така, че колкото повече работиш, толкова повече затъваш - за общинското здравеопазване говоря. Ако поискате от НЗОК справка за последните години, ще видите, че общинските лечебни заведения държат един константен бюджет. Ако това е елегантният начин държавата да се отърве от общинското здравеопазване, нека си каже, защото ние в момента се гърчим в агония и се чудим какво да правим“, коментира директорът на болницата в Чирпан.

Междувременно преди броени дни (на заседанието си от 27 февруари) Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса одобри разпределението на бюджетите на районните каси. Разчетите предвиждат болниците да получат изработеното за първото тримесечие на финансовата година, включително и доказаната надлимитна дейност. След това обаче надлимитната дейност ще се приспада индивидуално за всяко лечебно заведение, за да няма потърпевши.

„Например, ако болницата Х има 5 лв. над лимита, а друга има 100 лв., на първата ще бъдат отнети 5 лв., а на втората - всичките сто. А остатъкът от бюджета ще бъде разпределен за оставащите девет месеца”, поясни след заседанието на надзора директорът на касата д-р Румяна Тодорова.

По този начин болниците ще бъдат принудени добре да си правят сметка на парите от бюджета, за да не изпаднат в затруднено финансово положение в средата на годината. Ако твърде много лечебни заведения надхвърлят лимитите си, може да се стигне дори до намаляване на цени на клинични пътеки, като се започне от тези, в които има най-високо посишение на разходите, предупреди д-р Тодорова. 

„Там обаче съществува една много голяма опасност, че тези пътеки могат да стигнат до нула и болницата да откаже да ги работи. Тогава къде ще иде пациентът?", опасява се Тодорова. 

Затова е по-вероятно, ако се стигне до намаляване на клинични пътеки, то да бъде средно за всички.