Народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Методи Андреев призова министъра на външните работи Даниел Митов да реагира официално на присъствието на двама руски депутати на митинга на "Атака" по случай националния празник 3-ти март.

"Как може да има присъствие политическо на националния празник, когато се иска оставката на правителството", възмути се Андреев в студиото на Нова телевизия.

"Ако те искаха да изкажат своята почит на руските войници, трябваше да бъдат на официалното честване вечерта, а не на митинга на "Атака".

Затова депутатът от ГЕРБ призова министър Митов "да пусне една нота".

Методи Андреев оприличи поведението на "Атака" на Българска работническа партия (комунисти) през 1940 година и посочи т.нар. Соболева акция - пропагандна акция на комунистите в полза на предложения от Съветския съюз на България "Пакт за приятелство и взаимна помощ".

"Руски флаг се вее в центъра на София. Какво означава това?"

Андреев припомни как през 2000 година правителството на Иван Костов изгони от България няколко руски граждани, заради опити за политическо влияние в страната. Припомни и писмото, което Владимир Путин изпрати до бившия премиер Симеон Сакскобургготски с посредничеството на бившия главен прокурор Никола Филчев. 

"С това писмо се предлагаше сближаване на политиките на България и Русия и постигане на по-тесни връзки. Няколко години по-късно възниква проектът "Атака". Това е ярък случай на политическо инженерство от държава, която не е член на ЕС", обясни ситуацията депутатът. 

Методи Андреев няколко пъти подчерта, че скандалното в присъствието на двамата руски депутати е и искането на оставката на българското правителство. 

"Ако имат обща идеология, това означава, че "Атака" е техният троянски кон". Външния министър да отправи нота – не може на митинги, на които се иска оставката на българското правителство, да присъстват руски политици

Народният представител от ГЕРБ видя новата опозиция на правителството - "националсоциалистическата опозиция – БСП и "Атака".

Посочи противниците на България - Ислямска държава и "не Русия, а диктаторският режим на Путин".

Нарече руския президент "подбудител и вдъхновител на това престъпление".