Политиците и висшите чиновници да декларират своите любовници и приятели и да бъдат проверявани дали не са ги облагодетелствали с апетитни обществени поръчки, предлага Националният център за противодействие на корупцията и организираната престъпност. Ведомството, известно като БОРКОР, вече е внесло предложение до правителството за промени в Закона за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси.

Според шефа на БОРКОР Бойко Великов емоционалната обвързаност е включена в европейските регламенти и трябва да намери място и в нашия закон, тъй като това са най-честите хипотези за нерегламентирано облагодетелстване. И е прав - ако искаш да уредиш някого с нещо и да не го направиш по-най-дебелашкия начин, то любовницата и приятелите са хората за това. Хем връзката е само в хорските уста - нищо черно на бяло няма, хем възращаемостта на инвестицията е с висока степен на сигурност.

Идеята на БОРКОР определено е интересна, находчива и логична. Защото се нагледахме на странни търгове. Без тях изобщо нямаше да разберем, че създаването на профил на Програмата за развитие на селските райони във фейсбук и туитър може да струва 50 000 лева. Малката Кристина, както е известна в министерските среди, и ексминистър Найденов обаче доказаха, че пред любовта няма нищо невъзможно.

Предложението на БОРКОР обаче е и малко дискриминационно. Политиците и висшите чиновници за кой ли път пак са облагодетелствани. Само на тях се дава правото да разкрият чувствата си, докато всички останали ще си траят.

С какво по-недостоен за силни чувства е преподавателят във вуза, който пише шестица на засуканата колежка от Раднево и който веднага след това, без да му мигне окото, отлага за наесен срещата с невзрачната й съквартирантка?

Или пък младата журналистка няма право на емоционална обвързаност? Онази, същата, дето още рони сълзи по непрежалимия Бойко и която и до днес громи неуморно всеки негов душманин. Защо и тя да не разкрие душата си пред БОРКОР, та да видят всички защо силно люби и мрази в телевизионните си репортажи?

Но най-добре е всички, без изключение, да разкриват любовниците си. Така освен, че няма да има нагласени обществени поръчки, какъвто е зародишът на идеята на БОРКОР, би могло да се получи и положително фискално отражение върху приходите в хазната. Защото, за да имаш освен жена, и любовница, освен за мъжка сила е показателно и за скрити доходи. Или от съпругата, или от хазната - така че данъчните да не спят, а да проверят.

Всеобщото разкриване на сърдечните страсти би помогнало за справянето и с безпрецедентната демографска криза, която топи България. След изготвянето на списъците с интимни обвързаности, може да се очаква, че броят на ергените ще намалее. Защото вече ще е кристално ясно дали колежката Мара е свободна и дали Пешо наистина е скъсал с омразната Ваня.

Така че от БОРКОР бързо да преправят и да разширят приложното поле на проектопромените. Конфликтите на интереси едва ли ще секнат, но в цялата държава ще мирише на любов. И в крайна сметка ще имаме документално доказателство, че всички сме баджанаци.