Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) днес откри процедура за провеждане на ограничен конкурс за правен анализ и приватизационна оценка на "БДЖ – Товарни превози".

В процедурата могат да участват кантори с поне четирима правоспособни юристи с опит в търговското право, облигационното право, вещното право и приватизацията. Поне един от екипа трябва да е работил в областта на международното частно право и/или публичното право. Освен това кандидатите трябва да са вписани в Публичния регистър на Камарата на независимите оценители в България.

Друго изискване към участниците в процедурата е да притежават опит през последните десет години в изготвянето на анализи на правното състояние, информационни меморандуми и приватизационни оценки на търговски дружества, като на поне едно от тях балансовата стойност на активите да надвишава 40 милиона лева.

Цената на правилата за участие в конкурса е 500 лева, а депозитът за участие в конкурса е парична вноска в размер на 2000 лева.

Правен анализ и оценка на "БДЖ-Товарни превози" бе направена при предишния опит за приватизация на компанията преди две години. Тогава книжата бяха изработени от адвокатската кантора "Камбуров и партньори". Според неофициална информация наскоро АПСК е изпралила официално писмо до юридическата фирма да актуализира старата си оценка, но до такъв развой не се е стигнало. Това наложило ведомството да обяви новата процедура.

Дори и според най-оптимистичните прогнози приватизацията на предприятието няма как да стане преди есента, коментираха експерти от жп бранша.

Нетната загуба на "БДЖ-Товарни превози" за миналата година е 20,908 милиона лева. Приходите на компанията за 2014 година са паднали на 132,017 милиона лева, докато година по-рано са били 138,246 милиона лева.

Обемите на превозваните товари също отбелязват нов антирекорд. Превозени са едва 8,658 милиона тона. През недалечната 2007 г. предприятието возеше над 20 милиона тона.

В същото време дълговете на "БДЖ-Товарни превози" продължават да нарастват. През миналата година те са достигнали 114,007 милиона лева, докато за 2013 г. са били 111,725 милиона лева.

Естествено намалява и собственият капитал на държавното дружество. От 79,308 милиона лева за 2013 година, само за 12 месеца той пада на 53,844 милиона лева. Именно собственият капитал е основният критерий, по който се определя реалната стойност на една компания при продажба.