“Имах отношения с друга жена”, признава за пръв път бившият германски канцлер (1974 – 1982 г.) Хелмут Шмидт (96 г.).

Той описва изневярата си в автобиографичната си книга “Какво още исках да кажа”, която предстои да излезе от печат. Откъси от нея представи сп. “Щерн”, окачествявайки я като равносметка, която  Шмидт прави на живота си.

Ексканцлерът обаче не разкрива името на някогашната си изгора. Като време той посочва само края на 60-те и началото на 70-те години на миналия нек. Признава обаче, че извънбрачната му връзка е била толкова сериозна, че съпругата му Локи предложила развод. Той категорично отхвърлил подобен вариант като несъстоятелен.

“Щерн” леко открехва завесата, макар да не оповестява името на изгората. Тя била от партията на Шмидт – социалдемократка. Двамата имали дългогодишно приятелство. Хелмут се разделил с нея въпреки чувствата си. Това се случило, когато станало ясно, че той ще смени в канцлерството Вили Бранд, който на 6 май 1974 година подаде оставка. Тогава гръмна аферата - най-близкият му съветник в канцлерството Гюнтер Гийом е бил шпионин от разведката на ГДР – Втори отдел на Щази, ръководен от Маркус Волф. Бранд пое политическата отговорност и се оттегли, канцлер стана Хелмут Шмидт. 

Явно той е сложил край на извънбрачната си връзка от страх, че политическите му противници и жълтата преса ще раздухат любовната афера. Това пък би го принудило да подаде оставка като канцлер и завинаги да излезе от политиката. Такъв беше по онова време моралът във ФРГ.

Според “Щерн” въпреки раздялата си с любимата, той никога не е могъл да я забрави. Тя починала преди две години. Шмидт отишъл на погребението й.

Сега предстои книгата му “Какво още исках да кажа” да излезе от печат – почти пет години след смъртта на съпругата му Ханелоре, наричана Локи. Двамата имаха 68-годишен брак, но дружбата им беше далеч по-дълга, още от ученическите години в Хамбург. Те се залюбват, когато са абитуриенти. Сгодяват се през 1942 г., следва брак. През 1944 г. се ражда синът Валтер, но детето умира на 8 месеца. През 1947 г. се ражда дъщерята Сузане. Тя е известна икономистка, омъжена е в Лондон и работи за “Блумбърг”.

Въпреки изневярата Хелмут и Локи имаха завиден брак. През 2005 г. вече 88-годишната жена призна в интервю: “Прозрях едно – аз съм неговото убежище. Той никога не ми го е казвал точно така, но ми го е показвал. Цяло съкровище е, когато за един човек ти си неговият дом, неговото убежище. Мъжът ми Хелмут и аз никога не сме били лудо влюбени в изпепеляващия смисъл. Далеч повече те свързва преживяното от нашето поколение – нищета, мизерия, мъка.”

Локи Шмит визира годините на разруха след края на Втората световна война.

“Ние бяхме като палави деца. И двамата вече не можем да пеем, мъжът ми и не дочува. Въпреки това у дома продължаваме да пеем с пълно гърло и с огромно удоволствие, а после умираме от смях.”

Локи почина в семейната къща в Хамбург през 2010 г. след операция.

Две години по-късно Хелмут Шмит призна за връзка с дългогодишната си секретарка Рут Лоа. Тогава ексканцлерът изрече:

“Смъртта на Локи за мен беше жесток удар. Цяла година се чувствах много зле. През това време Рут беше непрекъснато край мен, това спаси живота ми.”

Той разкри, че двамата с Рут се познават от 1955 г., когато я е назначил за своя секретарка: “Тя остана на този си пост и когато бях сенатор по вътрешните работи в Хамбург, а и след това. Винаги съм могъл да разчитам на нея. Това важи и до днес. При това тя не е от най-младите на нейните 80 години.