12 номинации за членове на новата Централна избирателна комисия (ЦИК) издихнаха граждански организации.

Крайният срок, в който те можеха да предлагат кандидати за 15 места в Комисията, изтече днес в 18 ч. С това т.нар. гражданска квота бе попълнена на почти 100%. Сред имената са предимно бивши магистрати, политолози, социолози и бивши държавни служители, които понастоящем се занимават с неправителствени организации (НПО). 

По традиция парламентарно предстаявените партии криеха своите номинации. Според правилата на новия ИК само те предлагат ръководното тяло на ЦИК от 4-ма души - председател, двама негови заместници и секретар. Крайният срок да го сторят е 13-и.

Формациите обаче имат лош опит от предварителното обявяване на различни кандидатури за публични длъжности - около имената на фаворитите често изскачат не особено приятни факти за миналото им. Отделно, според дългогодишния член на ЦИК - математикът проф. Михаил Константинов, много от доказаните експерти в областта са отклонили предложенията. Причините - според изискванията на новия Изборен кодекс членовете на ЦИК трябва да се откажат от всякаква друга трудова дейност. А заплатите не били привлекателни за доказани специалисти.

От парламентарните партии само от ГЕРБ посочиха, че ще подкрепят Цветозар Томов за гражданската квота, както бяха обявили ден по-рано. Социологът е в гражданския борд на Реформаторския блок и критик на ГЕРБ. Преди ден обаче бил в централата на бившите управляващи и сам им съобщил за бъдещата си номинация. Името на Томов се появи сред официално обявените кандидати за ЦИК половин час преди "хлопването на кепенците". То е издигнато от 12 авторитетни НПО, сред които Български институт за правни инициативи,  Институт за развитие на публичната среда, Програда Достъп до информация, Риск Монитор, Център за либерални стратегии и др. Тези НПО номинираха още трима души.

Предложенията на гражданите са: Ивилина Алексиева, Камелия Нейкова, Таня Цанева, Стоил Стоилов, Ангел Ангелов, Цветана Сурлекова, проф. Тодор Галунов, Евгений Стайков, Цветозар Томов, инженерите Найден Москов, и Костадин Господинов - номинации на Българската асоциация на пенсионерите и политологът и дългогодишен изборен експерт Димитър Димитров.

За сериозна номинация се счита тази на Ивилина Алексиева, издигната от близкия до Николай Бареков Институт за модерна политика, чийто изптълнителен директор е тя. Номинацията й е подкрепена и от редица други граждански организации. 
Алексиева има дълъг стаж по отношение на изборното законодателство. Като юрист тя е била експерт към парламентарната комисия по гражданско общество в мандата на НДСВ. В този на тройната коалиция е член на ЦИК. Тя е един от авторите на първите изборни правила. Понастоящем е председател и на Обществения съвет към гражданската комисия в НС. Участва активно и в изготвянето на новия ИК. 

В мандата на Тройната коалиция за няколко месеца Алексиева бе и шеф на пресцентъра на министерството на извънредните ситуации, начело на което бе Емел Етем от ДПС. Преди това бе съветник на Етем. 

Възможно е Алексиева да влезе и в “управителното тяло” на ЦИК, тъй като е харесвана и от БСП, а зам.-передседателят на парламента и шеф на двете комисии - временната по изготвянето на новия ИК и на постоянната за взаимодействие с гражданските организации - Мая Манолова, нееднократно заяви, че партията й би номинирала кандидат, издигнат от гражданските организации дори за председател на ЦИК. 

На трите номинации се радва Камелия Нейкова - на това на Професионално обединение на държавните слубжители и на фондация “Обща кауза”. Нейкова има богат опит като пердседател й на общинската, и на районната избирателна комисия в Русе. Участвала е като член на ЦИК в избора за Европарламент и за 41-то НС през 2009 г. Тя е експерт към комисията по изготвянето на новия ИК.
Кариерата й започва като експерт в ТД на НОИ в Русе. В периода 2002-2008 г. Ер директор на регионална дирекция на Агенцията за държавни вземания. За близо година, в мандата на тройната коалиция, Нейкова е заместник-министър на отбраната. После пак се връща на позицията си в АДВ. В периода 2010-2012-а е началник на отдел в НАП в София. Към момента е в управителния съвет на сдружение “Нова алтернатива”. 

Таня Цанева е предложена от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ). Тя също е юрист. През годините е била стажант съдия в СГС, служител в консулската служба в мисията ни в Никозия, Кипър, работила е и в частния сектор. В период от една година през 1995-1996 г. Е била експерт в парламентарната комисия за радио и телевизия. До февруари т.г. Е била управител в две частни фирми. Паралелно е и член на УС на ГИСДИ. Понастоящем е и директор на дирекция в Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет. Тази длъжност Цанева заема от януари 2014 г. 

Ангел Ангелов е предложен от Сдружение за извършване на общественополезна дейност “Съюз на одиторите от Сметната палата”. Според НПО-то Ангелов няма нужда да излиза от заемани други длъжности, т.е. Няма други трудови правоотношения и не участва в управата на фирми. Ангелов е юрист - адвокат и бивш одитор от Сметната палата. От сдружението се обръщат към “Атака” за подкрепа за номинацията им. 

Номинацията на Стоил Стоилов е на Асоциацията за реинтеграция на осъдени лица. Асоциацията участва в гражданския борд към Министерския съвет за подготовка и организация на изборите за 42-то НС. Стоилов е юрист, консултант към ОССЕ, ЕК и ООН, пише в биографичната справка за него. Има 22 г. В наблюдението и организацията на избори. От името на ООН е ръководел обучение в Камбоджа, а от името на ЕК е бил наблюдател в Кения, Непал, Малави, Судан, Нигерия, Замбия и др. Стоилов също бе сред членовете на Обществения съвет по изготвянето на новия ИК.

Около 17 ч. се появи и името на проф. дпн Тодор Галунов, преподавател по политически науки във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Последва го това на Цветана Сурлекова - бивш съдия във Върховния административен съд. Зад кандидатурата й стоят 12-те НПО. Сурлекова има близо 42 г. трудов стаж.

Институт за развитие на публичната среда, Български институт за правни инициативи, отново Риск монитор и др. номинираха и Евгений Стайков - бивш председател на Софийския апелативен съд от 1998 г. до 2009 г. и бивш член на ВСС от квотата на магистратите. Понастоящем Стайков е адвокат. 

Все пак се очаква някаква част от стария състав на ЦИК да влезе и в новия. Като Румяна Сидерова, Севинч Солакова, Мария Мусорлиева и др.

Според новите текстове за членове, зам.-председател и секретар може да бъде избран всеки “магистър” със 7-години професионален опит. За председателят се изисква задължително юридическо образование, както и да е правоспособен юрист със стаж не по-малко от 10 г.

Всичките 19 членана ЦИК не могат да участват в управлението и собствеността на фирми и др., да са наети на трудов договор, да са на изборна длъжност, да имат роднинска връзка с друг член на ЦИК, да са в партийно ръководство или кандидати при даден вид избор. Де факто за тях важат правилата като за депутатите и те трябва да напуснат сегашната си месторабота. Могат да извършват само преподавателска дейност.

Предвидено е и едседателят ще получава една министерска заплата, която е около 3500 лв. Заместниците и секретарят вземат 90 на сто от възнаграждението на шефа, а членовете - 85%.

Гражданската квота се назначава с президентски указ, но преди това парламентът ще разгледа отговарят ли номинациите на изискванията.