"Ние смятаме, че това е много добро решение, защото говори за висока политическа отговорност - вицепремиера на правителството да приеме този пост в тази ситуация."

Това заяви ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок в кулоарите днес. Оценката му беше за предложението на премиера Бойко Борисов вицепремиерката Румяна Бъчварова да заеме поста на подалия вчера оставка вътрешен министър Веселин Вучков.

Бившият шеф на дирекция "Сигурност" и за кратко главен секретар на МВР сподели и своя личен довод да одобри назначаването на Бъчварова на поста:

"Аз винаги съм считал, че за българското вътрешно министерство е много разумно да бъде назначен за министър жена. Защото жените имат качествата да успокояват нещата и да работят по-спокойно, като не са остри в действията си. А това министерство има нужда от реформи, и те да бъдат проведени спокойно, а не в някаква динамика."

Атанасов коментира и факта, че Румяна Бъчварова е социолог по образование и няма никакъв опит в системата на МВР, като подчерта, че това е в някакъв смисъл предимство.

"Реформата не означава да познаваш конкретната полицейска дейност на районния инспектор. Трябва да се променят структурите, да се освободи тази система от различния административен товар, там има, както се изразява премиера, една камара чантажиии. Така че - Вучков започна нещо, което съм сигурен, че ще бъде завършено от Румяна Бъчварова", заяви твърдо синият депутат.

Според него, премиерът Борисов е имал правилна стратегия временно да "защити" главният секретар Лазаров и председателят на ДАНС Писанчев, но се е наложило да го промени. Изказа и разбиране към възмущението на премиера, че оставката на Вучков е дошла тъкмо когато на посещение и среща със службите беше шефът на ФБР Джеймс Коми:

"Може би вчерашният ден наистина беше важен за държавата с тези високи посещения, но така се случи."