Кметицата на Перник Росица Янакиева постави под въпрос смисъла от членството на България в Европейския съюз. Смущаващите й изявления са във филм на руската телевизия "Россия 24", който с внушения описва вредите от присъединяването към ЕС като използва за лош пример България.

"Ако върнем времето 6 години по-рано, бих казала, че бях една от тези, които вдигнаха ръка за това България да е в Европейския съюз. Балансът между минусите и плюсовете е много крехък. С времето бих казала, че загубите са много повече", коментира във филма Янакиева.

Кметицата казва още: "Често в разговори с наши гости от чужбина, които не са членове на ЕС, но чакат членство, им казвам: Това, което ще дадете на ЕС е повече от това, което ще получите. И на първо място това не е членският внос, които ще внасят, а ограниченията в националните законадателства, които се налагат и които в по-голямата си част са против интересите на гражданите".

Разширеният репортаж на журналиста Аракадий Мамонтов е озаглавен "Болгарский перчик" (Българският пипер - най-популярният експортен продукт в Русия през соца, превърнат в нарицателно, така даже са наричали и Филип Киркоров. А тук дори е в умалително-умилителна форма). 

С поучителни примери от разрухата, завладяла страната ни, филмът очевидно трябва да послужи за поука на размирниците от Украйна, които се борят за еврочленството си. "Българският пипер" е излъчен по пропутинската "Россия 24" на 22 декември 2013 г. в разгара на украйнската криза. Половин час там се редуват старци с мизерни пенсии, замрели заводи, мрачни картини, а дикторски глас нарежда как от страна, която трябва да е в 21 век, България се е върнала в 20 век преди индустриализацията. Във филма мнения дават и Георги Първанов, Ивайло Калфин и Антон Кутев, но те са по-предпазливи в оценките си.

Най-смущаващо откровена е кметицата на Перник Росица Янакиева, активистка на АБВ, изключена преди дни от БСП.

Потърсена във вторник за коментар от Клуб Z дали стои зад думите си отпреди няколко месеца и доколко точно е била цитирана във филма, Янакиева беше уклончива. "Да, има ограничения от ЕС, с които трябва да се съобразяваме - регулацията, законодателството", каза тя. Обясни, че не е гледала филма, "беше много отдавна, не мога точно да си спомня".

Отначало тя каза: "Категорично не съм казвала, че загубите са повече". След което прекрати опитите за уточнение с класическото извинение: "Влизам на една среща, не мога да коментирам повече".

Въпреки недоволството си от Европейския съюз, Янакиева като кмет на Перник се е възползвала от европари по редица проекти. Пресен пример е възстановяването на крепостта Кракра. 
Превръщането на твърдината в туристическа атракция е осъществено с помощта на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. Стойността на реализирания проект е 3 711 658 лв.
Финансирането от Европейския фонд за регионално развитие възлиза на 3 020 672,47 лв. Преди дни Янакиева откри в Перник офис на АБВ, където с президента Първанов и Ивайло Калфин говореха за евроинтеграцията.

 

http://www.youtube.com/watch?v=GJSBKBSVLyg