Латвия, която в момента председателства Европейския съюз, призова днес за пълна забрана върху европейските стоки с двойна употреба за Русия след публикация в Клуб Z за смесено предприятие за леки и тежкотоварни камиони между германския автомобилостроител Daimler и руския му аналог КамАЗ.

„Смятаме, че в допълнение на съществуващата забрана върху военните технологии, ние трябва да решим и за пълна забрана на доставката в Русия на стоки с двойна употреба за всякакви цели (военни и цивилни крайни потребители)“, пише говорителят на председателството Янис Берзинс в мейл до кореспондента на Клуб Z в Брюксел.

Сега действащите санкции предвиждат забрана само върху износа на оръжия и стоки с двойна употреба за крайни военни потребители в Русия. Европейската комисия обясни, че тази забрана не засяга създаването на съвместни предприятия за такива стоки между руски и европейски производители при положение, че те не работят за нуждите на руската армия.

Европейските лидери предупредиха, че са готови да наложат нова серия санкции на Русия при сериозни нарушения на второто споразумение от Минск за прекратяване на огъня в източна Украйна.

На 24 февруари Комисията съобщи, че е одобрила сливане между поделения на Daimler и КамАЗ като съответстващо на европейските правила за конкуренцията. Съвместното предприятие ще работи в Русия и Беларус и ще произвежда леки и тежкотоварни автомобили и ще заварява и ще боядисва кабини за тях.

И двете фирми имат военни производства и такива с двойна употреба. КамАЗ е един от големите производители на бойна техника за руските въоръжени сили, каквато е използвана в анексията на Крим и в източна Украйна.

„Нямаме причини да се съмняваме в решението на Комисията за сливането“, каза Берзинс. „Заедно с това обаче времето на това решение нe е оптималното, като се вземе предвид цялостната геополитическа ситуация в региона“.  

Европейски експерт по-рано посочи в коментар за Клуб Z, че забраната за доставки за крайни военни потребители в Русия важи и за споменатото предприятие. Клуб Z отбеляза, че ЕС няма как да следи дали тази забрана се спазва на руска територия, където то се намира.