Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отложи днешното си заседание за 13 март (четвъртък).

"Тогава трябва да бъде взето решение дали ще бъде орязан бюджета на болниците", съобщи  д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. 

Не е ясно кой е коментирал намаляване на бюджета на болниците с 20%, каза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова и обясни, че такива промени не са в правомощията на Надзорния съвет. Според нея повече или по-малко пари за лечебните заведения могат да се определят единствено с промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

"Ако има надлимитна дейност, тя може да бъде платена от резерва на касата. Беше взето решение да се плаща надлимитната дейност след като се провери. Другия път ще се обсъждат контролни мерки", каза още Петкова. 

Здравната министърка Таня Андреева се разминават по въпроса с финансирането на болничните заведения. От Надзорния съвет отрекоха да е имало среща между нея и ръководството на НЗОК. От касата допълниха, че на регулярна среща от 28 февруари т.г.  в присъствието на премиера Пламен Орешарски и управителя на здравната каса д-р Румяна Тодорова, е представен бюджета за 2014 г, който бил по-голям от този за миналата година.

След заседанието на 13-и март се очаква да стане яснo дали болниците ще получат по-малко пари или бюджетът ще остане непроменен. Същевременно управители на регионални лечебни заведения прогнозират, че докато се чака бюджет 2014 на НЗОК, болниците ще фалират.

Днес ГЕРБ поиска оставката на министъра на здравеопазването Таня Андреева заради допуснатия хаос.

"Искаме оставката на министър Андреева, защото вярваме, че претенциите за експертност на това правителство по никакъв начин не се съвместяват с това, което се случва в сферата на здравеопазването", заяви в парламента Даниела Дариткова от парламентарната група на ГЕРБ.