Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров даде възможност на финансовия министър да стане "реформатор" по време на днешния парламентарен контрол.

От изказване на Димитров стана ясно, че системата за автоматична връзка между столичния КАТ и данъчните служби не работи. В КАТ има табели, които указват, че не е необходимо след регистрация и дерегистрация на автомобил да се посещават общинските служби, за да се подават декларации. В същото време в Реформаторския блок са получени много сигнали, в които гражданите се оплакват, че дори след като са отписали автомобила си от КАТ, получават съобщения за дължими данъци и лихви, обясни Димитров.

"Г-н министър, давам ви добър шанс за реформи, да бъдете министърът, който е направил съществена модернизация на администрацията, като въведете режима на служебно движение на подобна информация, така че българските граждани да не губят време за информация, която би трябвало да се дава автоматично", обърна се към Горанов той.

"Ще се уверите, че министърът на финансите може да бъде реформатор", заяви Димитров.

Финансовият министър обясни, че електронният обмен е в действие от началото на годината, като общините в цялата страна получават от МВР информация в реално време за регистрираните и отписаните автомобили. Той поясни, че за гражданите остава задължението да подават декларация, когато стават собственици на автомобил по наследство, когато автомобилът е собственост на няколко лица, или когато за него се ползват данъчни облекчения.

Но Горанов пое ангажимент да уведоми столичния кмет Йорданка Фандъкова за установените проблеми.