Министърът на правосъдието Христо Иванов внесе във Висшия съдебен съвет предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, съобщи БНР.

То е  на основата на факти от доклада на председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства  Бойко Рашков по аферата "Червеи".

Още когато скандалът избухна, стана ясно, че Янева е магистратът, подписвал неправомерно разрешенията за прилагане на СРС по отношение на Автоматизирана информационна система на МВР в продължение на 300 дни. Срещу нея беше образувано досъдебно производство, а след като главният прокурор поиска временното й отстраняване от длъжност, Янева напусна председателския пост в Софийския градски съд.

Тя обаче настоява да остане поне съдия. 

Преди време заради системни нарушения в случайното разпределение на делата в съда съдебните кадровици образуваха друго дисциплинарно производство срещу Янева.

Засега не са подали оставки заместничките й Богдана Желявска и Петя Крънчева - нещо, за което настояват както Иванов, така и председателят на ВКС Лозан Панов.