Дейвид Гефен е отговорен за успешните кариери на Джони Мичъл и „Игълс“, за продуцирането на много от успешните бродуейски мюзикъли, в това число „Котките” и „Магазинче за ужаси”. Той е и един от най-запалените колекционери на поствоенно изкуство. Сега Гефен е решил да направи един повече от щедър жест –  да дари 500 милиона долара за ремонта на една от най-престижните музикални сцени в света – зала „Ейвъри Фишър” в „Линкълн сентър“, домът на Нюйоркската филхармония.

Роденият в Бруклин Гефен твърди в изявление, че като кореняк нюйоркчанин той гледа на „Линкълн сентър“ като морски фар за артистите и музикантите в целия свят: „Да бъда част от толкова любима и иконична институция е нещо, което е истински удовлетворяващо.”

В знак за благодарност „Ейвъри Фишър” ще бъде прекръстена на „Дейвид Гефен” от следващия симфоничен сезон.

Дейвид Гефен от дълги години се занимава с продуциране на музика и е основател на лейбълите Asylum Records през 1970-а, Geffen Records през 1980-а и DGC Records през 1990 г.. Той е един от тримата основатели на студиото DreamWorks SKG през 1994 г.

Това не е първото дарение на американския магнат. Музеят за съвременно изкуство, Кънтри музеят за изкуства, Музеят на филмите, както и филмовите и театрални факултети на Университетите на Калифорния и Южна Калифорния са получавали помощта му. Негови дарения помага още на Медицинския факултет, който носи неговото име. През 2002 г. той дари 200 милиона долара на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, основава и 100-милионен фонд за стипендии на студентите по медицина.

Площад "Славейков"