39% от ръководството на военното разузнаване е от кадри, назначени преди 1991 г., съобщи по време на парламентарният контрол днес министърът на отбраната Николай Ненчев. Това е два пъти по-голям процент в сравнение с другите служби, каза още той.

Други интересни данни сочат, че 6% от командващите службата "Военна информация" са минали през специални школи в бившия Съветски съюз.

"Смея да ви уверя, че аз също съм силно обезпокоен от това състояние на нещата в службата. Това е много сериозен процент. Имам нужда и от вашата подкрепа, в тази служба трябва да се извърши много сериозна реформа", каза Ненчев пред депутатите.

Министърът е разговарял с по-млади офицери, които според него могат да поемат отговорност за бъдещето на службите.

Коментарът на Ненчев бе в отговор на депутата на ГЕРБ Методи Андреев, който в петък заяви, че разполага с данни как сегашният шеф на службата е получил софийското си жителство.

"Това е станало чрез съдействието на члена на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Милко Балев. Как може през 2015 година служба, която работи в държава-член на ЕС, да има началник, който е получил софийско жителство от член на Политбюро", каза депутатът.

Веселин Иванов също е кадър отпреди 1989 г. Той бе назначен на поста по време на предишния кабинет на Борисов, като законът бе променен специално за него, тъй като той е цивилно лице.

Служебният министър Велизар Шаламанов искаше да го смени, но Борисов остро възрази.

Министър Ненчев пък преди седмица отговори на въпроса дали има доверие на Иванов с "Все още мисля". Той наскоро влезе в спор с ръководството на службата по отношение на предаването на всичките й архиви на Комисията на досиетата. Въпреки това похвали работата им.