14 американски танка пътуват по магистрала "Тракия" към Бургас, съобщи привечер регионалният сайт "Фламан".

Бойните машини били натоварени на 7 ТИР-а с чешки номера.

Според "Флагман" преди дни били водени разговори за бъдещето на бившето военно поделение край айтоското село Карагеоргиево за превръщането му в база на НАТО. Това давало основание да се смята, че машините пътуват именно за там.

"Поделението отдавна е изоставено, никой не е съобщавал в общината, че тук може да има база на НАТО", каза пред изданието айтоският кмет Васил Едрев.

От Министерството на отбраната отговориха на запитване на Клуб Z, че не става дума за танкове, а за БМП-1, т.е. бойни машини на пехотата.

По-късно от ведомството разпространиха съобщение, според което става дума за търговска сделка между чешката фирма „Реал Трейд“ и българската фирма „Аполо Инженеринг“. "Реал Трейд" транзитно транспортира 14 броя БПМ-1, натоварени на 7 трейлера с чешка регистрация. В момента техниката се намира в складова база в района на Бургас.

БМП-1 е съветска бойна машина, произвеждана в годините на Студената война. Тя тежи 13,5 тона, дълга е 6,74 метра, широка е 2,94 и висока 2,15 метра. В една БМП-1 могат да пътуват 11 души. Бронята ѝ е дебела 33 милиметра. Главното оръжие е 73.милиметрово гладкостволно полуавтоматично оръдие, 7,62-милиметрова картечница. Снабдена е с противотанкови управляеми ракети. Развива скорост 65 километра в час.