Изследване на Европейската комисия показва, че повече от една четвърт от участващите в програмата "Еразъм" срещат своя дългогодишен партньор, докато учат в чужбина, в резултат на което Европа се е сдобила с над 1 000 000 бебета, пише в. "Индипендънт".

Изследването за "ефекта на Еразъм", основаващо се на интервюта с повече от 88 000 студенти, преподаватели, и бизнесмени, е установило, че учещите в чужбина е много по-вероятно да имат транснационални връзки. Една трета от бившите "еразъмци" имат партньор от различна националност, спрямо 13% от тези, които са останали да учат в родината си.

Говорителката на ЕК Пиа Хансен заяви, че статистиката за един милион бебета е "трогателна", и е доказала, че програмата "създава много положителни ефекти".

"Това е голям стимул за младите хора да отидат да живеят в чужбина, и да се отворят за всички възможности, които съществуват, ако сте готови за тях", добави още тя.

Създадената през 1987 г. програма "Еразъм" помогна на повече от три милиона студенти от 28-те държави членки и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция да учат в чужбина. Тя носи името на пътувалия широко из континента холандски философ Еразъм Ротердамски.

"Романтичният" потенциал на програмата не е останал незабелязан. През 2011 г. италианският писател Умберто Еко я описа като "сексуална революция" в Европа.

"Университетската програма за обмен "Еразъм" рядко се споменава в бизнес секциите на вестниците, но тя създаде първото поколение млади европейци", заяви той пред италианския вестник "Ла Стампа".

"Аз го наричам сексуална революция: млад каталанец среща фламандско момиче - те се влюбват, женят се, и стават европейци, както и техните деца. "Еразъм" трябва да е задължителен - не само за студентите, но и за таксиджиите, водопроводчиците, и другите работници. Имам предвид, че те трябва да прекарват повече време в други държави на Европейския съюз, те трябва да се интегрират", добави още Еко.

Разбира се, 227-те страници на изследването на ЕК не коментира само репродуктивната мощ на програмата. То също предполага, че участниците са възприели международна перспектива, която е останала с тях по-късно в живота. Около 40 на сто от студентите продължават да живеят и работят в чужбина.

"Еразъм" също увеличава перспективите на младите за работа - един от пет младежи в Европа е безработен, а 64% от бизнесите са заявили, че международният опит прави кандидата за работа по-пригоден.

Еврокомисарят по въпросите за образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу заяви, че констатациите са "зиключително важни, като се има предвид силната младежка безработица на континента.

"Съобщението е ясно: Ако учиш или се обучаваш в чужбина, имаш много повече перспективи за работа", каза тя.