Събрани са достатъчно доказателства, които уличават Илиян Здравков като извършител на убийството на 23-годишната Вероника Здравкова във Велико Търново. Това стана ясно на съвместна пресконференция на прокуратурата и полицията в града, на която присъства и главният секретар на МВР в оставка Светлозар Лазаров, съобщи радио "Дарик".

40-годишният мъж, който е криминално проявен и многократно осъждан, е направил пълни самопризнания пред съдия. Здравков е описал подробно извършеното от него престъпление и последващите си действия до задържането му в Горна Оряховица през нощта на 6 март.

На рецидивиста е повдигнато обвинение за грабеж с последвало убийство, обясни наблюдаващият прокурор Цани Попов. По думите му наказанието, предвидено по закон за такова престъпление, е доживотен затвор без право на замяна.

Лицето е задържано за 72 часа, а в понеделник ще се гледа мярката му с искане за постоянно задържане под стража.

Здравков е оказал пълно съдействие на следствените органи. Той е стар познайник на полицията и до момента има влезли в сила шест присъди. Първото му осъждане е за идентично престъпление - грабеж с убийство, извършено през 1993 г., когато е бил непълнолетен. Присъдата е 10 години затвор, издадена от Русенския окръжен съд. Докато изтърпява наказанието си в затвора в Белене, Здравков успял да избяга, за което получава втората си присъда от 3 години лишаване от свобода.

Следващите четири присъди са за кражби при опасен рецидив, гледани по реда на съкратеното следствие и съответно с налагани минимални наказания - до 1 година лишаване от свобода. Последната присъда на Здравков е на Районния съд в Казанлък, влязла в сила на 29 януари т.г., от една година и четири месеца затвор, отново за кражба при опасен рецидив. Заради изтърпяване на това наказание рецидивистът е обявен за общодържавно издирване на 25 февруари т.г., уточниха от полицията. Илиян Здравков е съден и от Окръжния съд във Велико Търново заради грабеж на 18-годишно момиче в Горна Оряховица, извършен през миналото лято.

Заради процедури по обжалване, издадената присъда от 4 години затвор, потвърдена от две съдебни инстанции, още не е влязла в сила.

На въпрос какви действия са предприели от полицията, за да заловят по-рано Здравков, директорът на великотърновската дирекция на МВР Илиян Личев посочи, че има стандартни процедури, когато има обявен за общодържавно издирване. Проверени са редица места, адресът на Здравков в Полски Тръмбеш и адреси на близки и познати в региона. Установено е, че в периода от 25-и февруари до извършване на престъплението на 28-и февруари, мъжът е пребивавал при жена си в град Мъглиж, който е на територията на друга областна дирекция.

От прокуратурата не коментираха дали е намерено оръжието на убийството, потвърдиха само, че са иззети веществени доказателства, имащи отношение към престъплението. 

Вероника е била убита около 19,00 часа на 28 февруари на около 15 метра от моста при жп гарата във Велико Търново. Според разследващите момичето е станало случайна жертва на рецидивиста, който по това време чакал влак, за да го откара в Горна Оряховица. При самопризнанията си мъжът посочил, че от чантата на момичето е откраднал 25 лв. и дебитната му карта. Точно при опит да изтегли пари от картата във вечерта след убийството, Здравков е засечен от полицията.