От няколко години в света на футбола към двете централи УЕФА и ФИФА се е прибавила трета, чието седалище е в Португалия и се нарича „Гестифут”. Това е името на агенцията на Жорже Мендеш, човекът който прави големите трансфери. Със своята агресивна и настъпателна политика, съчетана с безмерна изобретателност, 49-годишният португалец се превърна в главната фигура, която движи паричните потоци във футбола.

В листата на Мендеш са най-високо котираните имена в модерния футбол. Играчите, от които се интересуват клубовете от топ 10. Тези, които могат да си позволят да офертират чудовищните суми. А посредникът в тази според мнозина трансферна лудост е един симпатичен и обаятелен, но само на пръв поглед, португалец. За 15 години от обикновен агент, представляващ правата само на няколко футболисти,

Мендеш се разрасна до акула, която изяжда всичко и всеки в океана.

Той винаги получава това, което поиска. Разбрали са го по болезнения начин много от хората в бизнеса, които се отдръпват, когато той започне да върлува на пазара. Доста негови сънародници от същия бранш се махат дори само когато видят перката на хищника на хоризонта.

Както всяка една история и за тази е съчинен романтичен сценарий. Неуспял футболист, диджей в нощен клуб, къде на шега, къде заради самия опит, в края на миналия век Жорже Мендеш прави първия си малък удар, като продава вратаря Нуно на „Депортиво" (Ла Коруня). В първоначалния му списък попадат двама-трима португалски футболисти и то не от първо качество.

Кристиано Роналдо е сред "златните кокошки" на Мендеш

А днес той представлява Кристиано Роналдо, Серхио Агуеро, Хамес Родригес, Радамел Фалкао... Агент е на Жозе Моуриньо. Най-големите трансфери се осъществяват с негово участие. През миналото лято 5 от 7-те големи продажби на стойност от над 40 милиона евро станаха с пряко негово участие.

Счита се, че когато опре до пари и сделки, прекалената популярност пречи. Достатъчно е самите контрагенти да са направили име с изявите си на терена. Няма как да останеш на сянка, когато си осъществил трансферите на Кристиано Роналдо в „Манчестър Юнайтед”, а след в „Реал” (Мадрид). Трудно е да останеш анонимен, когато движиш делата на Моуриньо и следваш неговия път от „Порто”, през „Челси”, "Интер", „Реал” Мадрид и отново в лондонския клуб.

И благодарение на Специалния си набутал на „Челси” една дузина свои футболисти. Като за същото време си го превърнал в най-скъпия треньор на всички времена със заплата от близо 18 милиона паунда годишно. Няма как да не те познават, след като не само се показваш с Радамел Фалкао, но за пет години си го изтъргувал за общо 150 милиона евро в „Порто”, „Атлетико” (Мадрид), „Монако” и „Манчестър Юнайтед”. 

Мендеш, един от босовете на "Монако" - Вадим Василиев, и Радамел Фалкао.
Агентът и клубът от Монте Карло направиха добър бизнес с колумбиеца

Бизнесът се разраства

И с него идват и неприятните въпроси. През миналата година английският в. „Гардиан”, впечатлен от влиянието на Мендеш върху клубове от ранга на „Челси” и „Манчестър Юнайтед”, се порови в мръсното му бельо и откри доста смущаващи подробности за сметки в офшорни зони. Вестникът се натъкна на странно партньорство и откровен конфликт на интереси между бившия изпълнителен директор на „Манчестър Юнайтед”, а след това и на „Челси” Питър Киниън с Мендеш. Макар и всичко по документи да изглежда изрядно, няма как да не възбуди интерес прекомерното ангажиране на големите клубове само с една мениджърска агенция. И постоянното взимане на нейни футболисти, при това за колосални суми.

Дори без много детайлно вглеждане на първо четене е видимо, че „Гестифут”, най-често чрез треньора и водещите футболисти, има влияние в „Реал” (Мадрид), „Атлетико” (Мадрид), „Монако”, „Челси”, ПСЖ, „Зенит” (Санкт Петербург)... През лятото Мендеш пое целия трафик по посока „Олд Трафорд”, като осигури на „Манчестър Юнайтед” Анхел Ди Мария, Маркус Рохо, Радамел Фалкао...

Така се оказа, че португалската нишка от времето на Сър Алекс с трансферите на Роналдо, Луиш Нани и Андерсон е достатъчно устойчива и при Луис ван Гаал. А точно холандците, към чийто ареал принадлежи Ван Гаал, най-много се оплакват от монопола на Мендеш. Срещу португалеца вече изплакаха светила от ранга на Дик Адвокаат и Гус Хидинк, две от големите имена в треньорския бизнес, чиито заплати започват от 5 милиона и нагоре. Мендеш им затвори руския пазар чрез своето протеже Андре Вилаш Боаш.

Жозе Моуриньо също носи купища пари на Мендеш

Целият национален отбор на Португалия е съставен от подопечни на Мендеш

Той подрежда йерархията в тима, неговите интереси движат кой да играе и кой да стои на пейката. Карлос Кейрош и Луиш Фелипе Сколари бяха назначени от него начело на отбора. Почти същото се случва с националния отбор на Колумбия. И няма как да не възникнат въпроси и опасения от тази прекалена концентрация на видима власт.

Цялото наглед позитивно развитие на португалския футбол всъщност представлява план на Жорже Мендеш. Той има участие в над 60 процента от трансферите на „Порто”, „Бенфика” и „Спортинг” в последните 15 години. Този факт е шокиращ, защото трите клуба водят постоянно съперничество помежду си. От една страна клубовете са доволни, защото постоянно продават и то скъпо най-добрите си играчи. Последния пример идва от  „Бенфика”, който през лятото засили почти половината си титулярен отбор към „Валенсия” и в клубната каса влязоха близо 80 милиона евро.

Този случай е нагледното доказателство как всъщност се осъществява втори управленски център. Назначава се португалски треньор, привличат се играчи и цялата политика на клуба се поставя в пълна зависимост. Това естествено няма как да се докаже, а добрите резултати и играта оставят въпросите на заден план. Лошото е, че съществува реална възможност два такива отбора да излязат един срещу друг на терена. Тогава съперничеството е поставено под сериозна питанка. И това, което плаши е, че въобще не се знае докъде може да стигне успешният модел.

Не само най-великите във футбола получават награди.
Такива има и за топ агентите като Жорже Мендеш (вляво)

Определено кутията на Пандора е зейнала отворена

Агенцията вече не осъществява само трансфери, тя притежава икономическите права на футболистите. Тази нова правна категория надвисва като дамоклев меч над футбола. Изнамери се формулировка, според която освен клубовете и друго юридическо лице може да държи икономическите права на играчите.

Така в трансферите със съгласието на клубовете се допуска и трети участник. Преведено, това означава, че вече няма да се работи само за комисиони, а за участие в договорените суми.

Всъщност суперагенцията на Мендеш не е негово изобретение. Той просто усвоява опита на американските професионални лиги. В САШ договорът е издигнат на пиедестал. Проблемът при Мендеш е, че е оставен сам. И влиянието му определено вече е смущаващо. В подобни случаи винаги се вземат мерки, защото във футбола не може да се допусне прекалено голяма концентрация на мощ.