Бившият министър-председател (1997-2001) Иван Костов представи пред студенти от Нов български университет (НБУ) сценариите за развитие на ситуацията в Украйна. Доскорошният лидер на ДСБ и настоящ ръководител на Лабораторията за управление на риска към НБУ открои три пътя за развитие на кризата, предаде БГНЕС.

- нова Студена война

Според Костов това е най-вероятният сценарий - нова Студена война между Русия и страните от евроатлантическото пространство. Този сценарий крие и най-много опасности за България – икономически и политически. Една от тях е вероятността България да се окаже в санитарен кордон заедно със съседните страни.

Бившият премиер каза, че България е нарочена за участие в подготвения от Москва Евразийски съюз, който е немислим без включването на Украйна.

България е нарочена за участие в Евразийския проект от неговите автори и попада в зоната на московските интереси, нестабилни сме политически и икономически, с нарастващо руско малцинство, в значителна близост до конфликта”, каза Костов.

- Възстановяване на статуквото

Вторият вариант е много малко вероятен, прогнозира Костов - бързо постигане на разбирателство и връщане към статуквото отпреди конфликта. При него и рисковете за България са най-малки и остават в рамките на познатите проблеми.

- Въоръжен конфликт

Това е най-малко вероятният сценарий, според Костов и в него той вижда най-много опасности за България.

"Военен конфликт на територията на Украйна е крайно опасен за всички, предвид наличието на 15 ядрени реактори в четири атомни електроцентрали и затова считаме вероятността му за ниска", обясни Костов.

Той оценява като правилна позицията на българското правителство, дори и тя да не се харесва на много хора, защото не е крайна.

"Никой не може да заема позицията на ястреб, когато е зависим от другата страна".