Окръжна прокуратура-София е поискала постоянна мярка "задържане под стража" за авторите на убийството в Правец, съобщиха от държавното обвинение пред "Фокус". На 6 март е образувано досъдебно производство за умишлено причинена смърт на бившия полицай Стоян Николов, 64-годишен, от град Правец. Обвинението е по един от най-тежките членове от НК  – 115, който предвижда доживот и доживот без право на замяна.

След съвместна работа с полицейските екипи от ОДМВР–София под ръководството на ОП–София, са установени извършителите на престъплението – Й. Г. Й – 18-годишен и М. С. Р. – 15-годишен, съобщават още от обвинението. Извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми за умишлено убийство, извършено в съучастие и към момента са задържани за 72 часа.

Според медии сред убийците има и трети циганин, който е 12 годишен и затова е бил пуснат без обвинение.

Около 18.40 ч в петък пенсионираният служител на реда предизвикал гнева им с това, че им направил забележка да не псуват минаващи момичета. Последващият оглед е установил, че от жертвата не са взети пари, които той току що бил изтеглил от банкомат. Николов е убит с шутове в главата.

Зверството предизвика масово недоволство в града и организиране на подписка за изселване.

Сайтът "Балканец" пък публикува информация, че ромите, срещу които местните българи въстанаха, са напуснали мястото, където живееха и са избягали заедно с фургоните си. Циганите са се изнесли от Правец още в събота, след като местните жители започнаха да събират подписка срещу тях заради убийството на Стоян Иванов.

Мястото, където са били фургоните на ромските фамилии. Снимка "Балканец"

Жители на град Правец дори се заканиха, че ако трябва ще подпалят къщите им, но ще ги прогонят. Циганите, които на 6 март убиха Николов, са се заселили в Правец преди няколко години, след като са били прогонени от с. Осиковска Лакавица. 
Продължава събирането на подписка от жителите на града. До момента са се подписали близо 500 души.

Част от подписката.

Синът на жертвата отказа да говори за случилото се пред репортери. Единственото, което каза е, че каквото и да направи държавната или местната власт, ще бъде като "след дъжд качулка".

Семейството на Стоян все още чака Съдебна медицина да се произнесе за да може да бъде погребан.