Европейският съюз има нужда от собствена армия, за да се противопостави на руската и други заплахи и да възстанови външнополитическите си позиции, заявява председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за немския „Велт ам Зонтаг“.

Настоявайки, че НАТО не е достатъчна, защото някои от членките ѝ като например САЩ, Турция, Норвегия не членуват в ЕС, Юнкер каза, че една европейска армия би била важно послание за света.

"Съвместна европейска армия би показала на света, че повече няма да има война между европейски страни“, казва Юнкер пред вестника. "Такава армия също би ни позволила да формираме обща външна политика и политика за сигурност и да позволи на Европа да поема отговорности в света“.

Идеята за обща европейска отбрана съществува като възможност в Лисабонския договор, който обаче посочва, че тя може да стане факт, когато всички държави-членки единодушно поискат това. Засега главен противник на идеята е Великобритания,  която настоява отбраната да останат в сферата на националните компетентности и да не дублира НАТО. Франция също е предпазлива към това ЕС да получава твърде много правомощия в областта на отбраната.

Все по-силно обаче се чува обратната теза, защитавана преди всичко от Германия и Полша за „европейски стълб“ на НАТО. В североатлантическия алианс решенията се вземат също с единодушие, което не във всички случаи съответства на европейските приоритети. Турция на президента Реджеп Тайип Ердоган, който има лидерски амбиции в ислямския  свят има различен дневен ред.

Евродепутатите от дясноцентристката Европейска народна партия Михаел Гаалер (Германия), Арно Данжан (Франция) и Кшиштоф Лисек (Полша) излязоха преди две години с инициатива за засилване на почти символичната днес европейска Обща политика за сигурност и отбрана (ОПСО) със създаване на постоянно действащ европейски генерален щаб, европейски въоръжени сили и приемане на европейска военна доктрина.

Решенията на среща на върха на ЕС по темата през декември 2013 година обаче останаха далече от тази амбиция, съсредоточавайки се върху повече върху сътрудничеството и координацията на отбранителните индустрии на държавите-членки както и върху обединяването и споделянето на отбранителните им средства.

Тримата депутати се мотивираха с новите заплахи за сигурността на изток и на юг от Европа, както и с това, че САЩ при президента Барак Обама обявиха, че преместват центъра на вниманието си Азиатско-Тихоокеанския басейн. От много години САЩ, които днес осигуряват 70 на сто от бюджета на НАТО настояват европейските ми палртньори да поемат по-голям дял в разходите за колективната сигурност.

Европейският съюз продължава да не изпълнява свое решение да създаде общи сили за бързо реагиране. Той има т.нар. „бойни групи“ съставени на регионален принцип от подразделения на различни държави членки, но те никога не са били свиквани и задействани, било в учения или операции.

Юнкер казва пред „Велт ам зонтаг“,  че обща европейска армия би била възпиращ фактор и ако съществуваше,  би помогнала в криза като Украинската.

"Със собствена армия Европа би реагирала много по-убедително на заплаха за мира в държава-членка или в съседна държава“, казва той. "Никой не се нуждая от европейска армия, за да я прати веднага някъде. Но обща еврорейска армия би изпратила ясно послание на Русия, че сериозно защитаваме европейските ценности“.