ПЕТЪР ТОМОВ

Наш кореспондент

ТАМПА, ФЛОРИДА – Президентът Владимир Путин и водещите генерали в руската армия са в паника от ново революционно лазерно оръжие на САЩ, което скоро ще влезе на въоръжение. Заради събитията в Украйна и Близкия изток и дрънкането на оръжие, с което Москва се опитва да сплаши Европа, Пентагонът започва безпрецедентна кампания за превъоръжаване със следващо поколение системи, които ще доведат до революционна промяна във военната стратегия на бойното поле.

Историческото увеличаване на военния бюджет поиска президентът Барак Обама, който бе обвиняван, че съкращава армията и въоръженията под опасния мимимум за сигурността на Съединените щати. През 2016 г. Пентагонът ще разполага с космическата сума от $534 милиарда долара. В добавка към тази цирфра са допълнителните $51 милиарда, предназначени за засилване на отбраната в Европа и за финансиране на операциите срещи „Ислямска държава“ и "Ал Кайда" в Близкия изток. За сравнение руският бюджет за отбрана е около 50 милиарда долара.

Лазерът "Атина" поразява целта със скоростта на светлината и струва половин долар на едно изстрелване.

Революционната лазерна система „Атина“ (Атина Палада е богинята на войната в древногръцката митология б.р.) е част от новите хай-тек оръжия, с които САЩ възнамеряват да постигнат превъзходство над вражеските ракетни и артилерийски въоръжения. Предвижда се тя да бъде инсталирана на бронирани коли, кораби от ВМС и самолети на ВВС още през 2016 г. Новото поколение квантови генератори, създадени от компанията „Локхийд Мартин“, използва оптически нишки, в резултат на което има много голяма сила на поражение. „Атина“ , която комбинира няколко лазерни модула, бе изпробвана срещу мишени край бреговете на Калифорния. Високата поразяваща мощ на лъча се дължи на факта, че той е комбинация от светлинната енергия на няколко квантови генератора.  

Изпитанията показаха, че новите лазери с висока ефективност са готови да поразяват малък калибър ракети, снаряди и безпилотни самолети“, заяви след тестовете Тори Бруно, прездидент на стретегическите системи за противоракетна отбрана към фирмата, чийто щаб се намира в щата Мериленд.

На кораб на ВМС на САЩ бе инсталирана установка „Атина“ с малка мощност от 30 kW. Тя се насочва от електронна система за следене, която намира целта и я унищожава само за 30 секунди. Обсегът на действие е до 5 км. „Локхийд Мартин“ разкри, че е разработила и по-мощни лазери, които използват енергия oт 60 до 500 кW. Догодина американската армия ще получи камиони с 60-киловатови лазерни оръдия, които ще създават защитен чадър над широк периметър от театъра на бойните действия.

Новият революционен момент в „Атина“ е, че нейните лазерни генератори са значително по-малки от предишните и използват енергията изключително ефективно“, коментира експертът на фирмата Киаки Джаксън за специализираното издание „Военно авиокосмическо пространство“. При изпитанията на суша квантовите лъчи с висока концентрация на енергията обезвредили камион „Форд“ като прогорили капака му и повредили мотора.  

Предвижда се прототипи на „Атина“ и на другата лазерна система“Адам“ догодина да бъдат монтирани на самолети и хеликоптери, които на практика ще могат да унищожават всички ракети и снаряди, изстреляни срещу тях. Техничеките експерти на компанията разкриват, че новата оръжейна система използва най-новите оптически сензори, които осигуряват прецизно насочване на смъртоносните лъчи. Запознати с проучванията на „Локхийд Мартин“ смятат, че в нейните лаборатории услилено се работи по създаването на свръхбързи квантови компютри. Според тях те биха довели до колосален скок в електрониката, но учените трябвало да разрешат редица сложни проблеми – един от които е създаване на протип, който използва по-малко енергия. 

Изключителната ефикасност на „Атина“ и „Адам“ е, че за разлика от ракетите и снарядите, техните лазерни заряди се движат със скоростта на светлината и поразяват мигновено целите. През декември  2014 г. за първи път крайцерът „Понсе“ на ВМС на САЩ изпробва в Персийския залив експерименатална установка на „Атина“ и свалил от небето безпилотен дрон мишена. Вижте видео.

Според специалистите едно от преимуществата на лазерните оръдия е, че един техен изстрел струва 59 цента, докато цената на съвременен снаряд или ракета надхвърля $1 милион.  Освен това инвестициите в създаването на прототипа за ВМС, който е инсталиран на „Понсе“ са около $40 милиона долара, което е малка сума в сравнение с милиардите, влагани за създаване на нови поколения изтребители и бойни кораби.

Значително по-мощните лазерни установки, които използват енергия от 500 kW и повече ще бъдат поставени на флотилия от специални самолети „Боинг 747“. Те ще са в състояние да унищожават ядрените ракети „Топол“, за които руското военно министерство твърди, че били недосегаеми. Летящи високо в небето боинги ще са в състояние да изгарят зарядите на на „Топол“ още в началната фаза на полета им.

Всички нови разработки на големите контрактори на Пентагона са започвали с военно приложение, а по-късно са били прилагани и в гражданската сфера. Специалистите смятат, че така ще бъде и с „Атина“. В близко бъдеще може да бъдат създадени свръхмощни лазерни инсталации, които при необходимост да бъдат използвани, ако астероид заплаши живота на Земята.