Работниците от русинския завод за спецпродукция "Дунарит" изобщо не повярваха на обещанията от страна на икономическия министър Божидар Лукарски, че отнемането на лиценза на завода не е чак толкова голям проблем. 

След спирането на разрешителното миналия четвъртък и ескалацията на напрежението сред работниците в предприятието през последните дни, днес Лукарски се срещна със синдикатите във фирмата от военно-промишления комплекс. Срещата продължи повече от час и половина, но и след нея работниците и журналистите не разбраха какво всъщност е накарало междуведомствения съвет за отбранителна промишленост да отнеме лиценза на "Дунарит".

Решението не е мое. То е на орган от 30 души, които го взехме единодушно след като се запознахме с класифицирана информация, която не може да бъде разгласявана, каза Лукарски след срещата. 

Според него основанието за спиране на разрешителното е твърде общото понятие "икономическа и финансова нестабилност".

Има вариант производството в завода да не спира, въпреки че "Дунарит" няма лиценз. Готовата продукция може да се изнася чрез лицензите на други ВПК компании, а същото важи за вноса на суровини, рече министърът.

Той препоръча на представителите на завода да обжалват решението за отнемане на лиценза за специална продукция.

Думите на министъра обаче само разгневиха представителите на работниците, присъствали на срещата.

Работниците в "Дунарит" не вярват на министър Лукарски.

Никак не сме доволни от срещата с Лукарски. Това са неща, които нямат връзка с реалността. Ние не искаме друго, а само да работим нормално и да изхранваме семействата си. Без лиценза не става. Не може да си говорим общи приказки за бъдещето. На 3 март трябваше да направим износ, който не стана, каза Диана Георгиева, лидер на КНСБ в "Дунарит".

Според нея 750-те работници в предприятието си запазват правото да бранят труда си с всички средства и намекна, че е възможно служителите на "Дунарит" да блокират "Моста на дружбата" и да блокират международния трафик от и за Румъния.

Нали знаете, че се намираме на европейска граница, така че има много неща, които можем да направим, за да бъдем чути, добави синдикалистката.

Колегата ѝ от КТ "Подкрепа" Стоил Георгиев бе още по-краен:

"Някой иска да сложи ръка върху процент от износа на "Дунарит". Ще действаме, тъй като нямаме избор. Ще блокираме пътни артерии".

Във вторник или във сряда се очаква ръководството на военния завод да обжалва решението за отнемане на лиценза му. В момента адвокатите на предприятието подготвяли жалба.

Междувременно в Русе военният министър Николай Ненчев обясни, че спирането на лиценза на завод "Дунарит" е свързано и със собствеността му. В крайдунавския град тойобясни, че се касае за тежки финансови зависимости и уточни, че сигналите за нередности в завода са дошли от различни служби, но също не пожела да разкрие подробности.

Според синдикатите мотивът за спиране на дейността, свързан с нарушена икономическата стабилност и надеждност е смехотворен, тъй като дружеството реализира годишна печалба в размер на над 10 млн. лв.

За "Дунарит" се смята, че е част от активите, които избягалия от България банкер Цветан Василев иска да сложи под свой контрол. През последните дни се забелязва, че медии близки до мажоритарния собственик на КТБ медии яростно критикуват отнемането на лиценза. Информационните средства, близки до ДПС депутата Делян Пеевски, са на точно противоположната позиция и бълват на кило "разследвания" за далавери в завода.