АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ,

специално за Клуб Z

БАРСЕЛОНА - Още откакто навлязоха мобилните услуги от трето поколение, телеком секторът е в търсене на онези нови приложения, които да осмислят използването на мобилен интернет и да доведат до нов ръст на сектора, също както направиха това sms-ите и гласовите услуги при налагането на втората генерация мрежи.

През последните години най-сериозен кандидат за такова killer (убийствено) приложение са социалните мрежи, които все по-често се използват през телефони и таблети. На тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес в Барселона, в което се включи и журналист на ClubZ, обаче в центъра на вниманието се оказаха няколко други подсегмента, които имат потенциала да доведат до нов значим ръст в бранша - „Интернет на нещата“, свързаните автомобили, мобилните разплащания и мобилното здравеопазване (mHealth).

Именно на последния от тях анализаторите възлагат особено големи очаквания, поради сериозните обществени проблеми, които може да реши – предоставянето на медицински услуги в третия свят, където болниците и лекарите са рядкост, медицински грижи от разстояние за застаряващото население в развитите страни, както и превенция на голям брой опасни болести. Възможността за мобилен мониторинг на определени здравословни показатели, както и прегледи, и диагностика чрез видеовръзка могат изцяло да променят представата ни за медицинските услуги, да ни спестят посещения в болниците и да улеснят работата на лекарите. Затова и мобилното здравеопазване, известно като mHealth, беше сред ключовите теми на тазгодишния Световен мобилен конгрес, а показателно за значението му беше и участието в събитието на министъра на здравеопазването на област Каталуния Бой Руиз.

В рамките на форума се проведе отделна мини конференция, посветена на здравето, в която беше представен напредъкът на различни мобилни медицински услуги по света, както и влиянието, което този хибриден сегмент ще има върху обществото в бъдеще. Организатор на събитието беше Европейския алианс за свързано здравеопазване (European Connected Health Alliance - ECHAlliance), който обединява телеком разработчици, университети, доставчици на медицински решения, както и държавни институции, с цел – налагането на стандарти и създаването на продукти и услуги, които ще подобрят здравеопазването.

Сред акцентите на дискусията бяха различни „носими“ (wearables) устройства – гривни и разнообразни апарати, които се прикрепят към тялото и изпращат на лекуващите лекари и болниците важна медицинска информация. Друг ключов компонент от бъдещата mHealth инфраструктура, на който беше обърнато внимание, е софтуерът за обработка на големи масиви от медицинска информация.

Също в рамките на мобилния конгрес организацията Mobile World Capital Barcelona, която популяризира испанския град като център на иновациите, представи своята програма за мобилно здравеопазване и подписа споразумение с подразделението за клинична информатика към Харвард. Двете организации ще обучават заедно специалисти в сферата на mHealth технологиите, организирайки поредица от онлайн курсове и семинари на живо в Барселона и Бостън. 

Успоредно със сериозни решения за телемедицина и мобилно здравеопазване, в рамките на конгреса бяха представени и редица продукти за фитнес, „уелнес“ и спорт. Компанията за GPS технологии Garmin организира състезание между участниците, стимулирайки ги да изминат повече разстояние с нейните гривни, измерващи крачките. Както тя, така и някои от водещите телеком разработчици, включително тайванската HTC, представиха свои „умни“ гривни с функции в сферата на здравословния начин на живот.

От медицинските приложения, през „носимите“ технологии, до комплексни системи за телемедицина – здравето навлиза все повече в мобилния сегмент, а анализаторите отчитат рекорден ръст на mHealth апликациите. И докато до сега най-голям дял в този нов подсегмент имаха приложенията за здравословно хранене, следвани от тези за отслабване и упражнения, то представянето на редица нови продукти на конгреса показва, че през следващите месеци можем да очакваме сериозен ръст на продуктите за мобилна диагностика, отдалечени прегледи и мониторинг на здравни показатели. Което не само би могло да донесе нови приходоизточници на телеком индустрията, а и да провокира качествена промяна в обществото, променяйки ежедневието на пенсионерите, както и на хората, страдащи от различни заболявания.