В осем общини все още има бедствено положение, а енергийната система се срина - над 600 населени места са без ток, съобщи БНТ.

Най-тежка остава ситуацията в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив и Пазарджик. Общо 210 училища в тези области са в принудителна дървена ваканция.

615 населени места са без електричество. Най-тежко е положението в Родопите, където над 100 селища на практика нямат връзка със света.

"Ако до още максимум два дни не пуснем тока на хората, всичко отива по дяволите", коментира емоционално шефът на пожарната главен комисар Никола Николов, цитиран от Нюз бг.

Ситуацията в Кърджали продължава да е тежка, без електричество остава община Ардино и части от общините Кирково и Черноочене. Очакванията са до края на деня по-голямата част от проблемите с електроподаването да се решат, посочва БНТ.

Пътищата до общинските центрове са разчистени, десетки села обаче остават откъснати. Днес усилията ще бъдат насочени към пробиването на път до тях. С възстановяването на мобилните връзки се увеличават и сигналите, че на много места няма храна и питейна вода. Кризисният щаб в Кърджали има готовност да изпрати хранителни продукти където има нужда. В района ще бъде изпратена допълнителна високопроходима техника, за да могат спасителните екипи да реагират бързо на сигналите за хора, които се нуждаят от спешна медицинска помощ.

Възстановено беше електрозахранването в Смолян, Пампорово, Чепеларе, Девин, Борино, Златоград и Доспат. В останалите общини Рудозем, Баните, Мадан и Неделино има проблем с тока във всички населени места.

Катастрофа блокира магистрала "Тракия" в района на Вакарел на 19 км. Движението е затруднено в посока София. Тир се сблъска ауди, няма пострадали.