"Имам информация, че шефката на Фонда за лечение на деца ще се оттегли", заяви пред БНР здравната министърка Таня Андреева.

Д-р Ива Станкова бе назначена на този пост едва през октомври 2013 г.

Министър Андреева ще се срещне със Станкова днес и двете ще обсъдят заедно бъдещето на фонда.

"Към момента няма кандидати. Нямам нова персона, която да оглави фонда. Очаквам отговора на д-р Станкова и тогава започвам срещи с кандидати за директори. Предполагам, че след като бъде съобщено това, че д-р Станкова се оттегля, ще има и кандидати. Ще има назначени още хора. Случаите на болни деца се увеличават и броят на досиетата, които фондът разглежда, са три пъти повече от 2012 г. и очевидно административният капацитет не е достатъчен“, каза Таня Андреева.

За оставката на Ива Станкова настояват родители, пациентски организации и ГЕРБ. Недоволството им е свързано с начина на работа на организацията, която се бави с разглеждането на случаите. В края на февруари д-р Станкова заяви, че няма причина да се оттегля.

Станкова е по професия педиатър. Била е депутат от БСП. Тя зае поста на Павел Александров, уволнен преди пет месеца заради нарушения, констатирани при проверки на инспектората към здравното министерство и на изпълнителната агенция "Медицински одит". Той бе обвинен в забавяне с над 130 дни на документи за лечение на деца.