Въпреки много политически уверения, че ще има съдебна реформа, недоверието в общественото мнение се запазва. Само около една пета от хората вярват, че през тази година ще бъде направена по-сериозна крачка в борбата с корупцията в полицията и съдебната система. 61 на сто обаче са скептиците. Това сочат данни от представително изследване на "Галъп Интернешънъл". 93 на сто от анкетираните напомнят, че по темата се говори от години, но на практика нищо не се случва. 

 Средната оценка, която получава българското законодателство е едва 2,73. Тенденцията е низходяща. През 2010 г. средната оценка е била пак не особена бляскава, но все пак малко по-висока - 3,17. През 2015 г. обаче едва 0,1 на сто от хората пишат отличен на законодателството ни. Половината от българите смятат, че законите са добри, но не се прилагат на практика.

Недоверието в институциите проличава и при отговора на въпроса "Към коя институция бихте се обърнали при нарушаване на вашите права?". Близо една четвърт от българите нямат отговор на този въпрос. 20 на сто ще потърсят полицията, а близо 17,5 на сто направо смятат да се обърнат към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Представителното за пълнолетното население в България е проведено от „Галъп Интернешънъл Болкан“ (проучванията на общественото мнение през предишните периоди са осъществени от Института за социални изследвания и маркетинг МБМД). Проучването е проведено в периода 30 януари – 5 февруари 2015 г. сред 1011 респонденти чрез лични стандартизирани интервюта по домовете . Извадката е двустепенна гнездова на случаен принцип, базирана на актуална информация от избирателните списъци на населението. Статистическата грешка е ±3 % при 50 %-ови дялове. Основната част от въпросите за „затворени“.  То е публикувано в новия брой на сп. "Юридически барометър".